Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daniel Rickardsson imponerade i Lahtis

Daniel Rickardsson Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Aleksej Poltoranin tog segernFoto: MARKKU ULANDER / AFP LEHTIKUVA

Daniel Rickardsson var ett svenskt glädjeämne under världscupen Lahtis med sin tionde plats i herrarnas 15 kilometer.

– En stabil prestation, säger han.

Rickardsson hade två topp tio-placeringar från Tour de Ski tidigare under säsongen. När världscupen gjorde omstart i finska Lahtis blev veteranen tia på herrarnas 15 kilometer klassisk stil.

Han var över minuten efter segraren Aleksej Poltoranin, Kazakstan, som vann loppet efter en vass avslutning.

– När jag kom hit i morse tänkte jag att jag kanske kunde vara framme och nosa på prispallen. Skillnaden dit blev över 40 sekunder, och det är i och för sig lite väl mycket, säger Rickardsson.

Det såg ut som att ett av säsongens största utropstecken i världscupscirkusen, ryssen Aleksandr Bolsjunov, som fick med sig fyra medaljer hem från OS, var på väg mot sin första världscupseger.

Den unge ryssen ledde länge loppet men han kunde inte matcha Poltoranins avslutning och blev tvåa. Trea blev OS-guldmedaljören från femmilen och hemmaåkaren Iivo Niskanen.

"Det är ett tunt lag"

Övriga svenska topp 30-placeringar? Viktor Thorn slutade på en 19:e plats alldeles före Jens Burman som blev 20:e man, och Anton Lindblad åkte in på en 24:e plats.

– Det är ett tunt lag vi har och så har det varit i flera år nu. I dag tycker jag att vi visade att det finns en viss bredd ändå, säger Rickardsson.

Ingen kunde rå på hemmaåkaren Krista Pärmäkoski i damernas klassiska lopp över 10 kilometer. Hon vann med nästan 21 sekunder före tvåan, ryskan Natalija Neprjajeva. Norskan Marit Bjørgen kom trea.

Medioker svenskinsats

Utan Charlotte Kalla och Stina Nilsson blev det en medioker svenskinsats. Ida Ingemarsdotter kom femma i sprintloppet på lördagen och var lite seg i benen till söndagens distanslopp.

– Jag tycker det kändes helt okej efter lördagens fyra sprintlopp. Det är ju så att när man väl är med i tävlingen är det bara att köra på, säger Ingemarsdotter, som var 17:e, 1.24 minuter efter Pärmäkoski.I mål märkte jag sedan att det var ganska tajt framåt. Det skiljde inte många sekunder, så det är klart att jag hade velat plocka några placeringar. Men jag ger mig själv godkänt för den här helgen.

Bakom Ingemarsdotter lade Anna Dyvik, Emma Wikén och Jonna Sundling beslag på placeringarna 24-26. Dyvik var i semifinal i sprinten och medgav att benen kändes sega på söndagen.

– Jag kände mig ändå pigg, men i slutet av backarna kände jag av tröttheten. Det sög liksom till, säger Dyvik, och tillade att hon tog rygg på världscupledaren Heidi Weng som startade strax efter henne.Heidi åkte om mig och jag försökte åka efter henne ett varv. Det fick jag betala för i slutet.