Dählie sågar Uppdrag gransknings research

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson

VAL DI FIEMME. Norges skidhjälte Björn Dählie buntas samman med andra medaljörer från VM i kanadensiska Thunder Bay 1995, som enligt Bengt Saltin alla hade för höga blodvärden under mästerskapet.

Men det finns bevis som motstrider SVT:s uppgifter.

Och Dählie själv är besviken.

– Jag tycker att de borde ha gjort lite mer research, säger 45-åringen.

– Det värsta var när reportern frågade: "Då måste Mika Myllälä dö förgäves och gå i graven med allt från 90-talet helt ensam?"

Redan i torsdags fick Norges skidbas Erik Röste titta igenom en preliminär version av "Uppdrag granskning".

Nu sitter han tillsammans med SPORT-Expressen och tittar på det färdiga programmet.

Mycket är ändrat.

– De skulle bara klippa in kommentarer från Silvio Fauner och Björn Dählie, men det är mycket mer än så som har ändrats i sista stund, säger Röste.

– Och de har jobbat med det här i fyra år. Det visar hur oseriöst det här programmet är.

SVT:s uppgifter i kvällens "Uppdrag gransking" - som SVT i går lämnade ut till andra medier och som ska sändas i kväll - om Björn Dählie och de andra medaljörerna bygger på att professorn Bengt Saltins uppgifter.

Saltin forskar i humanfysiologi på Köpenhamns universitet och är rådgivare i dopingfrågor till det svenska landslaget samt det internationella förbundet.

Saltin har fått förklarat för sig att samtliga medaljörer på VM i Thunder Bay 1995 hade ett hemoglobinvärde på över 17,5 gram per 100 milliliter blod.

Testade inte alla lopp

Det reagerar Röste starkt på.

Anledningen: Det togs inte blodprover vid alla lopp.

Peter Hemmingsson, som var antidopingchef på Internationella Skidförbundet (Fis) vid tillfället, har framfört detta i ett mejl till SVT:s reporter Hasse Svens.

"Nu har jag äntligen hittat en pärm med dokument från Thunder Bay. Det finns viktiga dokument som styrker att blodprover bara togs vid fyra tillfällen. Nämligen vid längdskidåkning i ett individuellt lopp vardera för män och kvinnor, samt i en av de två skidstafetterna. Dessutom testades ett av längdmomenten i den nordiska kombinationen"

Via SPORT-Expressen lägger Hemmingsson till att:

– Ingen svensk eller norsk åkare hade anmärkningsvärda testresultat i Thunder Bay.

Kritisk

Björn Dählie själv är kritisk till flera punkter i granskningen.

Bland annat att han skulle vara svår att nå.

– Det stämmer inte. Men jag svarar bara inte på dolt nummer, säger Dählie till den norska tidningen Dagbladet.

Till slut fick SVT en intervju.

Deras fråga: Hur kunde du ha ett hemoglobinvärde på över 17,5?

Björn Dählie hänvisade dem till Rasmus Damsgaard, nuvaranade antidopingchef på Fis - men frågorna fortsatte.

– Till slut fick jag bryta samtalet. Det värsta var när reportern frågade: "Då måste Mika Myllälä dö förgäves och gå i graven med allt från 90-talet helt ensam?" Det kunde jag inte ens svara på.

Försvarar sina värden

Om sina hemoglobinvärden säger Dählie:

– Normalt sett har det legat mellan 15,6 och 15,8, men jag har också varit uppe i både 16 och 18. Det kan hända under extrema tillfällen och ha med höjdträning, vätskeintag och liknande att göra.

– Jag har aldrig fuskat eller manipulerat med blod. Jag kan stå rakryggad i det här. Men det är väldigt tråkigt att en auktoritet (Bengt Saltin) drar alla över en kam.

Avvaktar åtgärd

Norges skidförbund har ännu inte beslutat om man ska agera mot SVT efter att "Uppdrag granskning" sänts.

Men Erik Röste är förvånad över innehållet.

– Vi är väldigt överraskade över att de framställer det här som en så stor sak, efter all information som SVT har fått kring osäkerheten i de här värdena.

– Det är ingenting som framkommer i det här programmet som är bevis för att det har förekommit något olovligt bland varken norska eller svenska längdskidåkare, säger Röste.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.