Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dags att ställa frågan - kan vi lita på Norge?

Therese Johaug har testat positivt för doping. Kan vi lita på Norge?
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN
Therese Johaug under onsdagens presskonferens.
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN
Therese Johaug bröt ihop i tårar när hon berättade om det positiva dopingtestet.
Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN

DALSBYGDA/OSLO. Minns ni det norska jublet? 57 mästerskapsmedaljer på fem år.

Sen kom chocken.

Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug åkte båda två fast i dopingtester inom loppet av tre månader – och ilska började koka i Sverige.

Nu är det dags att ställa frågan: Kan vi lita på Norge?

Irritationen mellan Sverige och Norge har ökat i styrka för varje timme under de senaste dygnen. Känslorna har legat utanpå. Hårda ord har slungats över gränsen.

Vi har haft ett klassiskt skidbråk utan att snön ens börjat falla.

Där vi befinner oss är det dock lika stillsamt som ödsligt. Det sägs att det bor 600 personer i Dalsbygda, det lilla samhället som ligger 36 mil norr om Oslo, men vi ser inte en enda. Vi ser bara toppiga kullar, djupa dalar, kor, får, tomma fält och blanka vattendrag.

Termometern visar minus två. Solen skiner. Det känns som att vi är i Alperna.

Det speciella med den här platsen? Här fostrades världens just nu mest omdiskuterade längdskidåkare.

Vissa kallar henne för en fuskare.

Andra kallar henne för ett offer.

Therese Johaug är Dalsbygdas stolthet och ni kan säkert gissa hur invånarna här ser på dopingskandalen som avslöjades på den där tårfyllda presskonferensen i Oslo. Ja, de står bakom henne – oavsett vilket slut vi får på den här historien.

– Hela bygden stöttar Therese i den här situationen, säger Kristin Kokvoll.

"Vi känner att vår kära Therese blir korsfäst, på sätt och vis. Det har varit väldigt otrevligt."

Hon är moster till Therese Johaug och arbetar som tränare i den lokala skidklubben IL Nansen, som Johaug fortfarande representerar. Vi hittar henne i en villa uppe på en av alla Dalsbygdas kullar och maken Helge Kokvoll följer med när vi slår oss ner i solskenet på deras uteplats.

– Det har varit en tryckt stämning i Dalsbygda, berättar Helge.

– Vi känner att vår kära Therese blir korsfäst, på sätt och vis. Det har varit väldigt otrevligt. Alltså, hon hade ett munsår som skulle läkas. Doping? Det är svårt att prata om doping, även om det här har hänt.

Helge och Kristin Kokvoll.
Foto: Kristoffer Ruckemann

Han skakar på huvudet.

– Det gör väldigt ont. Hon är ju ingenting annat än en fantastisk förebild.

"Det är overkligt"

Sätter man sig i bilen och åker fyra timmar söderut får man uppleva samma mardröm i en helt annan form.

Vi tar oss in i NRK:s lokaler i Oslo och hittar det norska skidförbundets ordförande Erik Röste utslagen i en soffa. Han har på sig mörk kostym, händerna ligger knäppta över magen och ögonen är stängda.

Det har varit en tuff dag.

I intervju efter intervju har han tvingats förklara hur det overkliga kunnat bli till verklighet, att Therese Johaug testat positivt för doping. Och framför allt – hur det har kunnat ske endast tre månader efter att Martin Johnsrud Sundby åkt fast i ett dopingtest, när det dessutom avslöjats att friska norska åkare erbjudits astmamedicin av förbundet.

Foto: Hakon Mosvold Larsen / AP TT NYHETSBYRÅN

Röste ser plågad ut när han till slut kvicknar till där i soffan.

– Det är faktiskt overkligt. En mardröm. Vi lider just nu, det här är ingen situation vi önskar att ha. Men nu gäller det att hantera den, säger han och vandrar bort mot "Studio 1" i tv-huset.

Om bara en liten stund är det dags för NRK Debatt, Norges största debattprogram. De har rensat schemat den här kvällen för att ägna hela programmet åt att prata om dopingskandalen som just nu skakar nationen. Erik Röste gör några anteckningar i sitt block innan han kliver ut i strålkastarljuset och direktsändningen rullar i gång.

"Vi lider just nu, det här är ingen situation vi önskar att ha. Men nu gäller det att hantera den."

Det blir en svettig timme.

Frågorna haglar mot Röste och verkar aldrig ta slut. Han försöker ge svar på allting, men ingen tycks vara riktigt nöjd. Och när tv-kamerorna släcks är han rejält irriterad.

– Jag skulle inte ha ställt upp i den här debatten! Det var ett misstag, säger Erik Röste ilsket.

Det är öppna sår i Norge just nu. Världens mäktigaste skidnation har slungats rakt in i en kris och frågan måste ställas till Röste, även om tajmingen inte är den bästa.

Kan vi lita på Norge?

– Vi gör just nu allt som står i vår makt för att vara en skidnation som man kan lita på.

Kalla: "Jag vill inte tro att det är sant"

Några rejäla stavtag österut håller det svenska längdlandslaget på att göra de sista förberedelserna inför säsongen.

Det är bara sex veckor kvar till världscuppremiären i Kuusamo, i nordöstra Finland, och även om alla pratar om turbulensen i Norge försöker de svenska åkarna hålla fokus på rätt saker.

– Jag vill inte kommentera det där alls, säger Stina Nilsson när vi når henne på telefon.

Charlotte Kalla är ungefär lika pratglad när ämnet kommer på tal, men hälsar ändå via e-post:

– Jag vill inte tro att det är sant det som hänt Therese Johaug, en god vän och konkurrent. Jag tycker det är mycket trist att hon har hamnat i den här situationen.

Charlotte Kalla.
Foto: Nils Petter Nilsson

De svenska ledarna är mer intresserade av att prata om den senaste tidens skandaler i Norge. Förbundskapten Rikard Grip förklarar att han är "svinchockad" över det som hänt och menar att det norska förbundet omedelbart måste agera för att få kontroll på situationen.

– Det är deras förbaskade skyldighet att ha koll på vad som gäller. Det gäller alla idrottare, oavsett vilket land det är ska man ha en organisation och stab som har koll på vad det är som gäller. Det är bara deras skyldighet, säger Grip.

"Vad är det egentligen som händer? Det väntar vi fortfarande svar på. Det här är ju helt obegripligt."

Landslagschefen Johan Sares är ungefär lika bekymrad som tagen.

– Det är mycket som har hänt, och det snurrar ju bra i skallen på oss allihop. Vad är det egentligen som händer? Det väntar vi fortfarande svar på. Det här är ju helt obegripligt, säger Sares.

– När jag vaknade upp i morse önskade jag att det här bara hade varit en mardröm, men... så var det inte.

Sveriges tidigare storstjärnor följer så klart också situationen med stort intresse och försöker ta in vad det egentligen är som har hänt.

Men det är svårt.

– Det här med Therese Johaug... jag vill inte tro att hon har dopat sig med vilje. Jag vill inte tro det. Men jag är splittrad, säger Marie-Helen "Billan" Östlund.

– Jag hoppas verkligen att utredningen visar vad det egentligen är som har hänt här, säger Antonina Ordina.

"De måste öppet erkänna"

Situationen är minst sagt prekär.

Norge har som bekant dominerat längdsporten under en längre tid. Under de fyra senaste mästerskapen har de roffat åt sig 57 av totalt 144 medaljer – 39,5 procent! – och ingen annan har lyckats hänga med i deras tempo.

Så vad händer då när de mörka molnen plötsligt driver in över norsk längdskidåkning? Trovärdigheten rubbas, vissa skuggor faller över tidigare resultat och misstankar riktas mot fler åkare än bara de som har åkt fast i tester.

SVT-profilen Hasse Svens, känd från "Uppdrag Granskning", är en av de som går allra längst i sin kritik. Han anklagar dem för att ha sysslat med systematisk doping under tre årtionden.

– Jag tycker de måste förklara vad de har gjort, och öppet erkänna vad man har sysslat med på 1990- och 2000-talet och försöka få tillbaka förtroendet, säger Svens.

Hasse Svens
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

– Att bara sopa allt under mattan och låtsas som om ingenting har hänt, det håller inte längre. Det har kommit allt för många avslöjanden, nu är det dags att de verkligen träder fram och visar vad de egentligen sysslar med.

"Norge har skitit i de här frågorna och varit för stöddiga alldeles för länge."

Lasse Anrell, tidigare krönikör på Aftonbladet, är lika dräpande i sin kritik. Redan innan Johaug testade positivt (!) gick han ut i en krönika i lokaltidningen NWT och krävde att hela det norska landslaget skulle stängas av i två år.

Anledningen: Uppgifterna om att friska åkare har erbjudits astmamedicin.

– Norge har skitit i de här frågorna och varit för stöddiga alldeles för länge, förklarar Anrell.

Den norske legendaren Frode Estil, med två OS-guld och tre VM-guld på meritlistan, ler när han får höra om de svenska utspelen. Han har svårt att ta dem på allvar, samtidigt som han medger att Norge befinner sig i en allvarlig situation.

– Det är bara att skratta åt sånt där, säger Estil.

– Jag vet inte vad de har för belägg för att komma med såna anklagelser. Och jag tycker det är lite tråkigt. Jag förstår att Ryssland och andra gärna attackerar Norge, men jag trodde att Sverige som en god granne skulle stå över det.

– Men tydligen inte...

Samtidigt har det startat en debatt i Sverige som handlar om ifall de svenska journalisterna varit för snälla mot Johaug.

Den tidigare justitieministern Thomas Bodström kallar svensk medias bevakning för "patetisk" i ett inlägg på Twitter och Dagens Nyheters krönikör Johan Croneman läxar upp SVT:s Jacob Hård och Ola Bränholm för att de varit för mjäkiga.

"Jag undrar om Jacob Hård på samma sätt undrade över vad läkarna bakom det östtyska sport- och dopningsundret på 60- och 70-talet hade 'för syn på mediciner'…? De hade nog varit överlyckliga om någon lagt fram anklagelserna på det försiktiga viset", skriver Croneman.

Svaret från Jacob Hård:

– Jag tycker att den där kritiken ofta är väldigt svepande och oprecis och därför väldigt svårt att bemöta.

Stora rubriker i Finland

Ni kanske undrar om det har varit några reaktioner i Finland? Det har det.

Framför allt är det veteranstjärnan Aino-Kaisa Saarinen som har gått i taket. När hon fick höra att det eventuellt fanns en varningssymbol med texten "DOPING" på förpackningen till den trofodermin-salva som Norges landslagsläkare Fredrik S. Bendiksen råkat ge till Therese Johaug så bestämde sig Saarinen för att agera.

"Jag är för erfaren för att tro på ursäkter från utövare som testat positivt för doping."

Hon åkte till Parafarmacia Faifer i Livigno, där Bendiksen hade köpt salvan, och bad om en tub med trofodermin.

Och ja, mycket riktigt, varningen var där.

– Det sätter ju saken i nytt ljus. Personalen på apoteket sa också till mig att läkemedlet innehåller doping, så det är ju bara att le åt att det går att missförstå en sån sak, säger Saarinen.

Aino-Kaisa Saarinen.
Foto: Filip Singer / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÃÖN

– Jag tror inte riktigt på tillfälligheter och bortförklaringar. Jag är för erfaren för att tro på ursäkter från utövare som testat positivt för doping.

Hon är inte heller ensam om att vända sig mot Johaug.

Pekka Holopainen, erfaren journalist på Ilta-Sanomat, berättar att det mer eller mindre bröt ut ett jubel i Finland när den nya dopingskandalen slog ner i Norge.

– Gert Fylking ropade "äntligen!". Samma rop har man hört i Finland under de senaste dagarna. "Äntligen!". Det är lite för mycket skadeglädje för min smak, men så är det, säger Holopainen.

Det finns dock fortfarande en möjlighet för Therese Johaug att komma till start i världscuppremiären i Kuusamo. Antidoping Norge, Norges egen antidopingbyrå, har ett regelverk som skiljer sig från många andras och idrottaren får själv välja om den vill bli avstängd eller inte under den inledande fasen av utredningen (väljer man att bli avstängd kan man sen dra av den tiden från sitt slutgiltiga straff).

Johaug har valt att inte bli avstängd och är i dagsläget fri att tävla.

– Jag kan säga så här: Om Johaug kommer dit, som osanktionerad idrottare, då kommer hon få ett väldigt kallt mottagande. Det är redan kallt i Kuusamo. För henne kommer det att bli ännu kallare, säger Pekka Holopainen som är kritisk till Antidoping Norge.

Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

– Att hon fortfarande kan tävla, det är helt otroligt. Det bevisar att antidopingbyrån i Norge skyddar sina egna. I Finland skulle hon vara sanktionerad, hon skulle inte få tävla den här säsongen och inte nästa heller.

Kan vi lita på Norge?

– Nu pratar vi om toppidrott och som journalist ska man inte sätta sina fingrar på Bibeln. Man kan lita på någon, men man ska inte lita för mycket på någon.

– Jag var med i Lahtis 2001 och har lärt mig ett och annat.

Så har Norge agerat

Norge har vidtagit åtgärder efter sommarens svarta rubriker.

Redan i somras valde förbundsledningen att tillsätta en extern grupp experter för att granska användandet av astmamediciner inom norsk längdskidåkning. Gruppen innehåller totalt fem specialister – två från Norge, en från Danmark, en från Finland och en från Sverige. Vårt bidrag heter Kjell Larsson och är professor i lungmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm.

"Det behövs tydligen en uppsträckning när det gäller utbildningsinsatser för folk som är inblandade."

Det har också skett förändringar på läkarsidan. Knut Gabrielsen, som tog på sig ansvaret för Johnsrud Sundby-missen, valde att avgå. Fredrik S. Bendiksen, som tog på sig ansvaret för Johaug-missen, gjorde likadant.

– Vi tar det här på största allvar och ser självklart över våra rutiner just nu, säger Erik Röste när vi träffar honom i Oslo.

– Det var också därför vi tillsatte granskningsgruppen. För att gå till botten med det här och se till att det inte finns några som helst tvivel kring vår verksamhet.

Arne Ljungqvist, grundare av världens antidopingbyrå Wada och en av Sveriges tyngsta idrottsledare, är dock inte särskilt imponerad av det han har sett i Norge under de senaste tre månaderna. Han förstår inte hur så erfarna läkare kunnat göra så stora misstag.

– Jag känner Fredrik S. Bendiksen, men han och de andra i Norge har slarvat här. Det behövs tydligen en uppsträckning när det gäller utbildningsinsatser för folk som är inblandade. Det gäller att förstå allvaret i den här situationen, säger Ljungqvist.

– Om det är så att de vill ha hjälp från svenskt håll, då ställer vi gärna upp.

På plats i Oslo, uppe vid skidstadion i Holmenkollen, träffar vi också TV2-journalisten Ernst Lersveen. Han är en av landets mest respekterade sportreportrar och har under en lång tid följt landslaget.

Men nu sitter han plötsligt i en helt ny sits.

– Jag har tidigare sagt att jag ska sluta om någon norsk utövare åker fast. Jag har sagt det till dem! För jag trodde ju aldrig att det här skulle hända, säger Lersveen.

– Det blir helt absurt att bevaka den här säsongen. Jag kommer från Norge, som kommer att få misstankar emot sig vart man än åker. Jag tror inte ens att jag kan föreställa mig hur det kommer att bli. Det är så främmande, att du plötsligt ska komma från en dopingnation. Jag förstår det inte. Det är helt... vad säger man i Sverige? Ofattbart!

– Den här situationen är faktiskt helt sjuk.

Kan vi lita på Norge?

– Jag förstår att frågan ställs. Vi har haft två dopingfall på tre månader och det avslöjar att det inte finns tillräckliga rutiner. Men jag väljer ändå att svara ja på den frågan. Jag litar i alla fall på att man nu kommer att göra det som är nödvändigt, för att man ska kunna lita på norsk skidsport igen.

Dalsbygda
Foto: Kristoffer Ruckemann

"Tycker ni det här är kallt?"

Tillbaka till Dalsbygda och uteplatsen hos Therese Johaugs moster.

Det har hunnit bli eftermiddag, solen har sakta börjat glida ner bakom skogsdungen i dalen nedanför oss och kylan biter allt hårdare i kinderna.

"Han har sunt bondvett! Han förstår!"

Kristin och Helge Kokvoll skrockar.

– Tycker ni det här är kallt? På vintern kan det bli 40 minusgrader här, säger Kristin.

Efter en kort rundtur på gården har det blivit dags att gå hem. Men innan vi hoppar in i bilen kommer Helge på att det faktiskt finns en svensk som han vill ge beröm.

– Förresten! Thomas Wassberg, där har vi en bra kille, säger han.

– Han fick frågan vad han tyckte om Thereses fall och då svarade han: "En storm i ett vattenglas." Så svarar man när media ställer den frågan.

– Han har sunt bondvett! Han förstår!

Thomas Wassberg.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Vi smäller igen dörrarna på bilen och börjar den långa resan mot Gardermoen och Stockholm.

Den 26 november startar världscupen.

Till dess måste vi ha fått fram ett trovärdigt svar på frågan vi nu tvingas ställa oss.

Kan vi lita på Norge?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.