Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Då pissar de sig själva i byxorna”

Tobas Dahl Fenre ansvarar för Tiril Eckhoffs skidor
Foto: GEPA PICTURES/ PHILIPP BREM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Fluor eller inte under skidorna på Kalla och Andersson nästa säsong?
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

Det omdiskuterade fluorförbudet kan skjutas upp ytterligare efter ett fiaskotest i Sverige. 

Nu växer missnöjet inom skidvärlden, mot hur frågan hanterats.

– Inför de förbudet pissar de sig själva i byxorna, säger det norska skidskyttelandslagets vallachef Tobas Dahl Fenre till Dagbladet.

Förbudet mot den hälso- och miljöskadliga fluorvallan var tänkt att träda i kraft redan inför förra säsongen. Men eftersom ett säkert testsystem inte fanns på plats fick planerna skjutas upp, och nu är det tänkt att ämnet ska förbjudas från och med i vinter. 

Mindre än tre veckor innan förbudet officiellt ska klubbas är det dock fortfarande osäkert om förutsättningarna är så mycket bättre än förra året. 

Problemet är fortsatt att det inte finns något mätinstrument som med säkerhet kan fastställa om ett par skidor vallats med fluor eller inte. 

I veckan kunde SportExpressen berätta om en test i Bruksvallarna som det internationella skidförbundet (Fis) genomförde tillsammans med svenska landslaget i april. Testet gav positiva resultat för en maskin anpassad till labbmiljö, men det blev fiasko för den som är tänkt att användas i fält. 

– Den fungerade skitdåligt, sa svenske vallachefen Petter Myhlback. 

Kritik – vill inte se ett förbud mot fluor 2021

Myhlback menade att det inte är rimligt med ett fluorförbud heller den kommande säsongen. Men 4 juni är det tänkt att Fis ska ge besked i frågan. 

Det norska skidskyttelandslagets vallachef Tobas Dahl Fenre reagerar starkt bara vid tanken på att ett förbud skulle kunna bli aktuellt i vinter. 

– Då pissar de sig själva i byxorna, säger han till Dagbladet.

De flesta inom skidvärlden är för ett förbud. Men alla vill ha ett rättssäkert system på plats innan det införs. 

– Att införa ett förbud nu är totalt oansvarigt. Det är så många praktiska och tekniska detaljer kopplade till det här att det bara skulle bli ett enda stort kaos. 

Norska längdlandslagets vallachef Stein Olav Snesrud instämmer. Han var med och utvärderade testmetoderna i samband med världscuptävlingarna i Falun, och menar att ett förbud inte är aktuellt sett till de resultaten. 

– De mest allvarliga felen var att skidor som aldrig behandlats med fluor också gav utslag. Den felmarginalen måste vara noll. Vi kan inte hamna i en situation där åkarna nekas start om vi gör allt rätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.