”Då känns det som att hela ens värld rasar”

Bekräftar uppgifterna efter att hon stoppades
Frida Karlsson på röda mattan.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Frida Karlsson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Frida Karlsson och landslagskompisen Stina Nilsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Hon har inte gjort en tävling sen världscuppremiären i november. 

På Idrottsgalans röda matta dök Frida Karlsson upp - efter att ha stoppats från att tävla efter en hälsokontroll.

– Där och då känns det som att hela ens värld rasar samman, säger Frida Karlsson. 

Frida Karlsson slog igenom med dunder och brak 2019. 

Den 20-åriga längdstjärnan tog hela tre medaljer på VM i Seefeld, och har pekats ut som den nya stora framtidsstjärnan i sporten. 

Men den här säsongen har inte blivit som Karlsson, eller någon annan, hoppats. 

Karlsson tävlade i världscuppremiären i finländska Ruka, men stod därefter över tävlingarna i Lillehammer. Då sa förbundet att hon hade ”förkylningssymptom”, men bara dagar senare, i början av december, meddelade man att Frida Karlsson stoppas från tävling då hon inte uppfyllt kraven på en hälsokontroll. 

– Hon har genomgått en hälsokontroll och det finns parametrar som sammantaget gör att vi tar det här beslutet. Vilka parametrar, det är Fridas information och det kommer vi inte att gå ut med.

– Jag vill inte spekulera i när under säsongen hon är tillbaka, jag vill inte att hon ska behöva känna några sådana förväntningar. Det bästa är om vi får göra det här i lugn och ro och att hon slipper de förväntningarna, sa landslagsläkaren Magnus Oscarsson till SportExpressen.

Frida Karlsson sa själv så i ett pressmeddelande: 

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken. Det är lätt att stressa upp sig men man måste se det långsiktigt. Jag ska göra allt jag kan för att snart vara tillbaka i tävlingsspåret samtidigt som jag vill hålla många år framöver.

Dök upp på röda mattan 

När hon gör comeback är oklart, men hennes mamma Mia Karlsson har i intervjuer sagt att arbetet för att komma tillbaka går enligt plan. 

Landslagsläkaren Magnus Oscarsson:

– Det finns inga nya besked att ge. Vi jobbar på och det går bra. Det känns positivt, så mycket kan jag säga. Det går åt rätt håll. Vi har inget internt mål heller, vi vill att hon ska vara redo. Vi har inte sagt något mål så, när hon är redo är hon redo, säger han.

Frida Karlsson bryter tystnaden

För bedrifterna förra året är hon under Idrottsgalan nominerad till priset som årets nykomling, årets lag (damstafettlaget i längdskidor), och till Jerringpriset. Och Karlsson dök på måndagen upp på den röda mattan inför måndagskvällens gala. 

Då kommenterade hon sin situation för första gången på drygt två månader. 

– Det var väldigt tufft. Jag blev väldigt ledsen. Där och då känns det som att hela ens värld rasar samman. Det är bara att se till vad man kan göra och se något positivt. Jag vet att det kommer något leda till någonting positivt nu, säger Frida Karlsson som även lyfter fram stödet från pojkvännen William Poromaa.

– Jag vet inte om jag hade klarat det själv, säger Frida Karlsson.

Efter att ha stoppats från att tävla har Frida Karlsson tränat mindre än vad hon brukar. Den minskade träningsdosen beskriver hon som en ”mental utmaning”.

– Min kropp var inte i balans. Mer detaljerat än så vill jag inte gå in på. Det blir lite personligt

Hade du sett det komma?

– Nej, det hade jag inte. Det är tur att vi hade den stötteapparaten runtomkring oss som fångar upp det här.

Hur har du mått mentalt?

– Det är klart att det har varit utmanande. Jag tänker att jag kommer utvecklas av det här och att det bygger mig starkare. Den tid som jag har investerat i den här perioden kommer jag få avkastning på senare

Frida Karlsson hoppas snart vara tillbaka i spåren. 

– Det känns som att det är nära nu. Jag är väldigt positiv. Jag längtar tills jag får stå på startlinjen igen.


Boxningsstjärnan Klara Svensson dök upp – med putande mage

”Var nära en bröstchock här på röda mattan – Erica Johansson fick rädda mig”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.