Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Haag talar ut om skammen i TV4

Expressens Tomas Pettersson, Ludvig Holmberg och Philip Gadd ger dig allt inför den kommande säsongen.
Emil och Anna Jönsson Haag.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anna Jönsson Haag i Nyhetsmorgon.Foto: TV4
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

För en månad sedan blev Anna och Emil Jönsson Haag föräldrar för första gången. Kort därefter blev Annas pappa svårt sjuk, vilket i sin tur påverkade hennes amning.

Nu vill den tidigare skidstjärnan diskutera ämnet öppet för att stödja andra som varit i liknande situationer.

För fyra veckor sedan blev de tidigare längdskidåkarna Anna och Emil Jönsson Haag föräldrar för första gången.

Men vad som skulle bli den lyckligaste tiden i deras liv blev i stället en av de svåraste, efter att Anna Jönsson Haags pappa plötsligt blev svårt sjuk.

Och när sonen Harry efter en vecka började gå ned i vikt insåg de nyblivna föräldrarna att det var något som inte stod rätt till.

”Stressen av att Annas pappa blev svårt sjuk påverkade bröstmjölks-produktionen, och Anna behövde ta till ersättning. Detta väckte reaktioner och nu vill Anna få bort skammen hos mammor som inte kan amma”, skriver TV4, som under söndagsmorgonen gästades av Anna Jönsson Haag i Nyhetsmorgon.

– Det var barnmorskan som sa att vi skulle kolla med ersättning ifall produktionen stannad av. Vi märkte skillnad direkt. Det är verkligen ingen självklarhet att amma, det är så mycket som påverkar det, säger hon.

Anna Jönsson Haag: ”Otroligt många som skrivit”

Hon berättar om känslan på barnavårdscentralen:

– När man ser att ens barn gått ner och att barnmorskorna lite oroliga… Jag kände mig så fruktansvärt värdelös. Jag pratade med min mamma och syrran jag vet att jag inte är värdelös, men det är den känslan man får i kroppen.

Anna Jönsson Haag har fått motta mängder av reaktioner efter att ha tagit upp frågan, framför allt från andra mammor som upplevt problem med sin amning.

– Det är så många som skrivit och tackat för att jag lyft frågan och sagt att det är okej. Det är så otroligt många som sliter, även med acceptansen, om väljer att inte amma. Alla måste förstå att en mammas största mål alltid är få barnet nöjt, och hur det blir får man sedan själv välja. Bvc och de omkring ska bara stötta i valet man gör.