Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då förbjuds vallan: ”Större påverkan än bloddoping”

I december 2019 hade flera landslag ett krismöte i Davos där de diskuterade stoppet för fluorvallan. Så här sa Expressens Tomas Pettersson då.
Östberg, Johaug och Karlsson är några som får klara sig utan flourvalla om två årFoto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LISI NIESNER / BILDBYRÅN REUTERS
Niklas Jonsson, här under OS i NaganoFoto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Internationella skidförbundet (Fis) har beslutat att fasa ut fluorvallan med målet att förbjuda den helt från och med säsongen 2022-2023. 

Anledningen är att fluorvallan, som är vatten- och smutsavvisande, är skadlig både för hälsan och miljön.

– Flourvallan har större påverkan än bloddopning, säger längdrådets Niklas Jonsson till SVT.

Fis skriver att man tagit fram möjligheter att testa fluorhalten i en valla, och att dessa testmetoder förhoppningsvis ska kunna användas i start- och målområdet från november i år.

Niklas Jonsson, den före detta landslagsåkaren som numera är längdrådets ansvarige för internationella frågor, säger till SVT att när förbudet träder i kraft så måste det finnas ett effektivt sätt att mäta om det finns flourvalla på skidorna. 

– Man måste testa innan start för att det ska vara verksamt. Efter 30 kilometer kanske det inte gör utslag. 

”Det måste finnas stränga straff

Under säsongen 2020-2021 ska gränsen för fluor ”definieras för att ge tillverkare, vallare och lag möjlighet att anpassa sig till den nya situationen”.

Efter utvärdering av den kommande säsongen kommer gränsen säsongen 2021-2022 att ”sänkas till ett minimun med målet att ha en nollgräns för fluorerad valla från säsongen 2022-2023”

Jonsson vill ha ett tydligt regelverk på plats när det börjar gälla. 

– Vi måste ha ett fungerande regelverk när det här genomförs. För fluorvalla har större påverkan och är effektivare än bloddopning. Och det måste finnas stränga straff. Problemet är bara, vem ska vara ansvarig?

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.