Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coops kupp – för att stoppa ryska åkarna

Alexander Bolsjunov.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Frida Karlsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Ryska åkare får fortsatt tävla i världscupen. 

Men efter påtryckningar från sponsorhåll kan de bli tvungna att tävla i Ukrainas färger. 

– Vi hoppas att det räcker för att de ryska åkarna inte ska åka, säger Takle Friis, kommunikations och hållbarhetsdirektör på Coop Norge till VG. 

Norge krävde att ryska åkare skulle portas från kommande världscupstävlingar i landet men internationella skidförbundet (Fis) avslog deras önskan. 

Ryska åkare är därmed välkomna till Drammen och Holmenkollen i helgen som kommer. 

Från norskt håll har kritiken varit hård. 

– Jag tycker inte att ryssarna ska få starta. Ukraina är medlem i Fis, och de har blivit angripna. Vi kan inte ha det så att de som blir angripna flyger hem för att kriga medan angriparna får tävla, säger Vegard Ulvang ordförande i Fis längdkommitté till NRK.

Coop planerar kupp

Livsmedelsföretaget Coop är huvudsponsor till tävlingarna och de gör nu sitt för att sätta press på Fis - genom att tvinga de ryska åkarna att tävla i Ukrainas färger. 

 – Vi har gett FIS tydliga riktlinjer för vad vi tror på. De måste svara omedelbart. I sympati och solidaritet med Ukraina kan vi inte acceptera att det ryska laget tävlar i världscupen, Björn Takle Friis, kommunikations och hållbarhetsdirektör på Coop Norge till VG. 

Coop arbetar nu på att ändra företagets logotyp, som pryder bröstet på åkarnas dräkter, till blått och gult. Dessutom vill de göra Röda Korsets hjälpnummer så synligt det går. 

– Vi måste göra vårt yttersta. Som vi ser det skulle det inte ha någon effekt att ta bort logotypen och ha en vit bakgrund. Vi hoppas att det räcker för att de ryska åkarna inte ska åka om Fis inte väljer att utesluta dem, säger han till VG. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.