Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Chockad över tonen – de bjuder ju ut mig”

Frida Karlsson efter andraplatsen i stafetten – där Stepanova körde hem segern för Ryssland
Veronika Stepanova är en av skidvärldens hetaste talanger just nu.
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY BILDBYRÅN
Stepanova tränar med den svenska specialstaven.
Foto: Privat
Veronika Stepanova.
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Ryska längdskidåkaren Veronika Stepanova har slagit sig in i världseliten i vinter.

Det hade inte gått utan svenske läkaren Gunnar Winroth. 

– Han räddade min säsong, säger Stepanova – som också ryter ifrån mot opassande meddelanden från svenskar och norrmän på Instagram.

När JVM avgjorts i finska Vuokatti i vintras reste Stepanova hem med två medaljer: ett guld på fem kilometer fristil och ett silver i stafett. Dessutom var hon fyra i sprinten.

Framgångarna gav Veronika Stepanova också chansen på seniornivå och i mars fick hon debutera i världscupen under avslutningshelgen i Engadin.

Den här vintern har den ryska talangen tagit sig in bland världseliten på allvar. I stafetten i Lillehammer för två helger sedan fick Stepanova chansen på sista sträckan i det ryska laget – och förvaltade den på bästa sätt.

Hon spurtade hem segern före Sverige och Norge och säkrade Rysslands första stafettseger på damsidan på 17 år.

– Jag är väldigt glad och riktigt överraskad! Det här var en stor dag för hela det ryska laget, sa Veronika Stepanova efter segern.

Tackar svensk läkare efter succén

Succén hade dock kunnat utebli om det inte vore för en svensk läkare från Byske, några mil norr om Skellefteå.

När Stepanova började känna smärta i sin armbåge i somras vände hon sig till Gunnar Winroth och hans specialstav. Den har en inbyggd stötdämpare i sig som gör stakning på asfalt mer skonsam för armbågen.

När SportExpressen frågar ryskan om hennes succéinledning på säsongen väljer hon att hylla Gunnar Winroth.

– Jag vill verkligen tacka honom och hans kolleger. Han räddade min säsong när min armbåge började göra riktigt ont. Det där är äkta svensk uppfinningsrikedom! Jag är väldigt tacksam. 

Veronica Stepanova tränar med den svenska specialstaven ”Staffanstaven”.
Foto: Privat

Ilskan mot svenska och norska kommentarerna

Framgångarna kommer dock med ett pris för Veronika Stepanova. 

I takt med att hon blivit allt mer känd för den breda skidpubliken ökar också antalet kommentarer och meddelanden till hennes Instagram-konto. Och alla är inte trevliga.

– Jag är rätt chockad över tonen och innehållet jag får från skandinaviska supportrar. De kommenterar mitt utseende och bjuder mig på dejter. Seriöst?

Veronika Stepanova säger att hon oftast inte läser kommentarer eller okända meddelanden på sin Instagram. Hon understryker att hon inte fått något sexuellt innehåll, men att några av kommentarerna är helt och hållet objektifiering. 

– År 2021 förväntar jag mig verkligen mer respekt för unga, kvinnliga idrottare, säger Stepanova och fortsätter:

– Det som chockerar mig mest är att de flesta som skriver till mig verkar vara riktiga personer. De poserar med sina flickvänner på sitt konto och frågar samtidigt mig: ”Vill du ta en kaffe med mig?”

Ryskan lägger till ironiskt:

– Liksom, visst! Jag släpper allt jag har och springer för att ta en drink med dig. 

Veronika Stepanova står över helgens världscuptävlingar i Dresden. Ryskan befinner sig i stället på träningsläger i Italien för att vässa formen inför Tour de ski.

Alla snackisar från världscupen i Davos

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.