Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Chockad, kunde inte tro det var sant”

Charlotte Kalla om Jennys Franssons misstänkta doping.
Charlotte Kalla tagen av Jenny Fransson-beskedet.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Jenny Fransson-bomben briserade i början på veckan.Foto: ALEKSANDAR DJOROVIC/TT / TT NYHETSBYRÅN

FALUN. Svensk idrott skakas av två dopingfall.

Ett av dem: Bronsmedaljören från OS i Rio, Jenny Fransson.

Skidstjärnan Charlotte Kalla reagerar med bestörtning. 

– Jag blev chockad, jag kunde inte tro att det var sant, säger hon. 

Tidigare i veckan kom beskedet att Jenny Fransson testats positivt för den anabola steroiden metyltestosteron. Under fredagen kom beskedet att även B-provet var positivt, och Fransson plockades bort från Sveriges trupp till sommarens OS och SOK:s stödprogram Topp och Talang. 

Charlotte Kalla har träffat Fransson flera gånger, och ville inte tro att det var sant när hon fick beskedet att Fransson testats positivt. 

– Jag blev chockad när jag fick beskedet om positivt a-prov. Jenny är en tjej som jag känner som väldigt ärlig och öppen och har träffat henne vid flera tillfällen vid sponsorträffar. Jag kunde inte tro det var sant, säger Kalla. 

– Mina tankar har verkligen varit hos Jenny som person. Jag hoppas hon kommer starkare ur det här, fortsätter Charlotte Kalla. 

TV: Här är det senaste om misstankarna mot OS-brottaren

Här är det senaste om misstankarna mot OS-brottaren.

Fransson ska ha fått i sig den otillåtna substansen via munnen. Själv menar Jenny Fransson att hon är oskyldig och att hon utsatts för ett sabotage, där någon medvetet placerat substansen i något som hon har ätit eller druckit. 

– Jag vill egentligen inte tänka så, men den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig, sa Jenny Fransson till DN tidigare i veckan.

Charlotte Kalla om Jenny Fransson

Charlotte Kalla vill inte spekulera i hur Fransson kan ha fått i sig den anabola steroiden.  

– Det får utredningen visa och bringa klarhet i. Det är inte alls bra, det som har hänt. Det är otroligt trist och tråkigt, säger hon. 

Dopingfallet har inte fått skidstjärnan att bli extra vaksam på vad hon äter och dricker i samband med träningspassen. 

– Det är inget jag lägger energi på. Nu får utredningen visa vad den egentliga orsaken är till att hon fått i sig den här substansen, säger Charlotte Kalla. 

Under fredagen kom även beskedet att långdistanslöparen Robel Fsiha, 23, testats positivt för doping. EM-bronsmedaljören är avstängd tills vidare i väntan på att B-provet analyseras. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.