Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chefen: Avtalet som löser jävsituationen

Lars Öberg är ny förbundskapten. Han är pappa till Jennie Öberg och svärfar till Calle Halfvarsson.

Lars Öberg tar över som ny förbundskapten.

Han är pappa till Jennie Öberg och svärfar till Calle Halfvarsson.

För att undvika jävsituationer finns en punkt inskriven i avtalet – som gör att landslagschefen Ulf Karlsson kliver in vid känsliga uttagningar.

– Lars har själv bett om att få slippa en sådan situation, säger Karlsson till SportExpressen.se.

Landslagschefen Ulf Karlsson presenterade i dag sitt nya landslag.

Lars Öberg, tidigare polischef i Kalix, kliver in som förbundskapten. Vid sin sida har han tränarna Rikard Grip och Arild Monsen.

Ny vallachef blir Urban Nilsson, tidigare materialansvarig.

Ulf Karlsson beskriver det som ett "dream team".

Jävsituationen viktig

– Utifrån de förutsättningarna som jag hade när jag kom in i det här, utifrån det jobbet jag har gjort, så känner jag mig väldigt tillfreds, säger Karlsson.

– Det känns som ett väldigt bra, homogent lag.

– Jag har försökt välja folk utifrån min syn på ledarskap. Jag hade förmånen att göra det inom friidrotten och nu har jag fått formera ett lag här också.

Vad var det viktigaste när ni gjorde om organisationen?

– Vi diskuterade och vände och vred på detta, men en klar skillnad är att förbundskaptenen ska vara fri från att ha tränaransvar, ha en neutral roll och kunna göra uttagningar utan att bli kritiserad för jäv, säger Karlsson, och lyfter även fram vikten av att bara ha en förbundskapten samt att Grip och Monsen i framtiden kommer slippa mycket av det administrativa ansvaret.

"Då kliver jag in"

Jävsituationen lär diskuteras.

Lars Öberg är nämligen pappa till Jennie Öberg, som står på gränsen till landslaget och gjorde flera världscuptävlingar i fjol. Och i landslaget finns även Jennies sambo, stjärnåkaren Calle Halfvarsson.

Men Ulf Karlsson förklarar att de har en lösning på det hela.

– Där har vi skrivit och gjort upp mellan oss. Om det skulle gå till en sån avgörande punkt, om den skulle uppstå – om typ Jennie står i valet och kvalet mot en annan kvinnlig åkare – då går jag in och tar det yttersta beslutet, i samråd med tränarna.

– Lars har själv bett om att få slippa en sådan situation.

Lars Öberg själv säger till SportExpressen.se:

– Jag vill inte sätta mig i den sitsen, att Jennie eller Calle skulle få fördelar, inte heller att man behandlar dem styvmoderligt.

– Det har vi klarat ut, så Ulf kommer tillsammans med landslagstränarna ta beslut om vi hamnar i en sådan situation. Jag känner inte att det kommer bli något problem att hantera det.

"Ska jaga Norge"

Sverige har en tung säsong i ryggen. Marcus Hellner, Charlotte Kalla och gänget blev överkörda av Norge.

Ulf Karlsson förklarar att många av åkarna experimenterade med sina träningsupplägg, eftersom det var ett mästerskapsfritt år, och att vi kan förvänta oss ett lyft i vinter.

– Vi ska försöka bli effektivare och framför allt utesluta alla misstag. Vi ska inte gissa oss fram, utan ha bättre kunskap. Det är ofta små marginaler som avgör om åkarna lyckas, det handlar om klimat i ett lag, trivsel, laganda, teamkänsla. Summan av mycket kan betyda det lilla som behövs, säger Ulf Karlsson.

– Sen är det frågan om att toppa formen och göra det med hjälp av ett bra förberedelsearbete när det gäller hög höjd. När vecka har vi ett tredagarsläger i Östersund, där vi tar hjälp av Bengt Saltin och Ulf Friberg från friidrotten. Vi ska försöka konkretisera lite hur vi ska tillämpa höghöjdsträningen inför det som komma skall. Vi vill vara säkra på hur vi ska göra nästa år, inför Sotji.

– Norge är en bit före oss och det känns som att vi ska kunna jaga dem med stor motivation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.