Charlotte Kalla Foto: Carl SandinCharlotte Kalla Foto: Carl Sandin
Charlotte Kalla Foto: Carl Sandin
Andre Pops Foto: Magnus Liljegren/Ibl-AopAndre Pops Foto: Magnus Liljegren/Ibl-Aop
Andre Pops Foto: Magnus Liljegren/Ibl-Aop

Charlotte Kallas svar efter skämtet i SVT

Publicerad

PITEÅ/STOCKHOLM.

Skidlandslagets presschef Torbjörn Nordvall reagerade starkt när André Pops drev med Charlotte Kallas vinnarskalle på Idrottsgalan.

Och nu har även skidhjälten medgett att hon blev besviken på skämtet.

– Att de tog med ett klipp när jag var ledsen och sårbar, det tyckte jag var onödigt, säger Kalla.

Det var under första halvan av Idrottsgalan som programledaren André Pops visade upp ett montage med Charlotte Kallas allra bittraste intervjuer.

Tittarna fick bland annat se hur en besviken Kalla stormade ut från en intervju med just Pops efter en misslyckad tävlingsinsats.

Skidlandslagets presschef Torbjörn Nordvall satt i tv-soffan och reagerade starkt på montaget.

Nordvall kritisk mot skämtet

"Detta är den Charlotte jag känner som vill alla väl och alltid gör sitt bästa, även för SVT. Tummen ner för Pops taskiga skämt. Att göra sig rolig på en vinnarskalles bekostnad var smaklöst uselt. OGILLA", skrev Nordvall på Facebook.

Nordvall stod fast vid sin kritik när SportExpressen ringde upp.

– Charlotte Kalla är en vinnarskalle som alltid gör sitt bästa både i och utanför skidspåret. Hon är satt under väldigt hårt tryck och har väldigt höga krav på sig själv. Därför tycker jag att det är väldigt starkt av henne att hon ställer upp och gör alla de här intervjuerna. Det hör inte hemma på en Idrottsgala. Det är ett slag under bältet, sa han.

Charlotte Kalla: "Haft en dialog med SVT"

Kalla, som i dag tog en överlägsen seger på tio kilometer klassiskt på SM-veckans första dag, gillade inte heller hur SVT hade redigerat inslaget.

– Jag tyckte upplägget som André presenterade för mig under touren kunde jag definitivt bjuda på. Klippen när jag var arg och förbannad och utåtagerande. Men att de tog med ett klipp när jag var ledsen och sårbar, det tyckte jag var onödigt.

Menar du klippet från Skandinaviska cupen?

– Ja.

Har du pratat med SVT om det här?

– Ja, vi har haft en dialog.

"De borde ha kollat upp det"

Vad har ni sagt?

– Även fast de försökte vara tydliga borde de ha kollat upp exakt vilka klipp de skulle använda. Det finns faktiskt en del att ta av. Det finns lika många att ta av när jag är sprudlande glad och det glittrar i ögonen. Sedan har det blivit några med svarta ögon också.

Så du lär kolla upp exakt hur det blir innan du gör nåt sånt här igen?

– Det lär jag kolla upp.

När Pops konfronterades med Nordvalls kritik refererade SVT-profilen till Kalla hade förberetts på upplägget.

– Hon visste precis vad vi skulle göra. Jag har pratat med henne. Hon visste att vi skulle klippa ihop och göra en sketch med det omvända. Så det måste vara lugnt med Charlotte, sa Pops.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag