Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Charlotte Kalla tränar med sin finska rival

Foto: BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ CH. KELEMEN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

TORSBY. Hösten 2018 var stark.

Men våren blev inte Charlotte Kallas.

Nu har uppladdningen för en ny säsong startat - och i en intervju med SportExpressen berättar längdstjärnan om sommarplanerna, träningen med finska konkurrenten - och den tuffa perioden förra säsongen.

– Jag lyckades aldrig räta upp det, säger Kalla.

Solen skiner i Torsby, där längdskidslandslaget är mitt i ett träningsläger med olika träningsformer. Charlotte Kalla är en av de åkarna på plats under veckan.

– Jag tycker kroppen har svarat bra på träning, vi har haft fina träningsdagar här i Torsby. Gött att få vara på skidor ett pass om dagen. Sen är terrängen här runtomkring väldigt väldigt fin.

Kalla forsätter:

– Det är gött att få komma hit på läger och få lite snökänning, då vet man att man har en vecka med kvalitet bakom sig. 

Resten av sommaren kommer Kalla att spendera uppåt i landet, med en blandning av träning och avkoppling. Bland annat ska hon nästa helg dela ut sitt stipendium under Pajala Marknad. Ett stipendium som tilldelas en idrottare mellan 14-20 år.

Spenderar sommaren i Sundsvall

– Jag kommer vara hemma i Sundsvall en hel del. Nästa helg så ska jag upp till Pajala, mina hemtrakter, för på lördag ska jag dela ut mitt stipendium. Det ska bli kul att få belöna en lovande ungdom. 

Hinner du med någon semester?

– Jag tycker att det bara får vara så här i Sommarsverige. Eftersom att vi har möjlighet att ha frihet under ansvar så kan man hitta sina tillfällen för återhämtning och paus, men man kan få till bra träning också. Det är jag väldigt tacksam för. 

Vad tycker du om att göra när du är ledig?

– Jag tycker om att hänga med mina vänner. Nu när jag åker upp till norr kommer det bli att prioritera att träffa familjen väldigt mycket. Men gärna gå ut och äta, det har varit ganska kul nu att följa fotbolls-VM så det har blivit lite tid i tv-soffan.

”Svårt att sluta drömma om medaljer”

När Kalla ser tillbaka på förra säsongen är det med blandade känslor. I en intervju med SportExpressen i vintras nämnde hon att det var tufft under vissa perioder och många tankar gick runt i hjärnan.

– Den började ju väldigt bra, jag kände att jag hade en bra sommar och höst bakom mig. Det var härligt att få de beskeden jag fick i början av december. Men sen tror jag att det var återhämtningen som det helt enkelt blev för lite av när jag tränade över ju och nyår.

Hon fortsätter:

– Sen lyckades jag som aldrig räta upp det och få det överskottet som krävdes. Det var annorlunda att gå in i ett mästerskap med så kort tid innan det skulle dra i gång att vara i den sitsen.

Du har tidigare berättat att det var mycket tankar i hjärnan?

– Ja, men det var ju det. Även fast jag insåg efter Ulricehamn och SM att det var en bra bit till min absoluta topp vad jag kan prestera så var det svårt att skruva ner förväntningarna och tänka att allt bättre än en 13:e plats är faktiskt framsteg. Det är svårt att sluta drömma om medaljer.

Charlotte Kalla om:

Den tuffa säsongen: Även fast jag insåg efter Ulricehamn och SM att det var en bra bit till min absoluta topp vad jag kan prestera så var det svårt att skruva ner förväntningarna och tänka att allt bättre än en trettonde plats är faktiskt framsteg. Det är svårt att sluta drömma om medaljer.

 

Den mentala biten: Det är viktigt för mig att inte tänka för långt fram utan verkligen leva i nuet och bara mycket handlar väl om acceptans, nu är det så här och vad kan jag påverka i dag? Det är viktigt med samtalen med de personer jag har förtroende för.

 

Kommande säsong: Den stora skillnaden blir ju när tävlingen drar i gång i och med att vi inte har ett mästerskap att sikta mot. Nu hoppas jag att vara väldigt pigg när Tour de Ski avgörs men också Ski Tour 2020, det är lite annorlunda nu att försöka prestera över en hel säsong.

 

Ski Tour 2020: Man vet att det finns mycket skidintresse i den regionen, det tror jag kan bli en riktig publikfest. Det blir ju att man taggar till lite extra, det kommer vara bekanta i publiken. Det var världscup senast inför Falun, det är sådana bitar man tar med sig som inte går att räkna bort från bagaget. 

Kalla: ”Går inte att trolla”

Hur tar du dig igenom tuffa perioder?

– Det är viktigt för mig att inte tänka för långt fram utan verkligen leva i nuet, mycket handlar väl om acceptans. ”Nu är det så här och vad kan jag påverka i dag?”
– Nu har jag en hel träningssommar och höst framför mig, så nu finns det mer möjlighet att påverka. Det går liksom inte att trolla i slutet av januari när mästerskapet drar i gång om ett par veckor. Det är viktigt med samtalen med de personer jag har förtroende för.

Förra säsongen tävlade Kalla i VM i Seefeld och var inte helt nöjd med sin prestation. Säsongen som kommer är det inget världsmästerskap utan Tour de Ski och Ski Tour 2020 är tävlingar som väntar.

– Förutom Tour de Ski ser jag framemot Ski Tour 2020 som kommer gå mellan Östersund och Trondheim. Det vet man att det finns mycket skidintresse i den regionen, det tror jag kan bli en riktig publikfest.

Hur är det att tävla på hemmaplan?

– Det blir ju att man taggar till lite extra, det kommer att vara bekanta i publiken. Östersund är ju... jag bodde där under väldigt många år så jag har bra minnen därifrån. Det var världscup senast inför Falun, det är sådana bitar man tar med sig som inte går att räkna bort från bagaget. 

Förändrar du ditt träningsupplägg något?

– Det är lite justeringar i träning, men inte så stora grejer egentligen. Den stora skillnaden blir ju när tävlingen drar i gång i och med att vi inte har ett mästerskap att sikta mot. Men jag hoppas att jag ska vara väldigt pigg när Tour de Ski avgörs men också Ski Tour 2020, det är lite annorlunda nu att försöka prestera över en hel säsong.

Blir det mer träning då?

– Nej, egentligen är grundträningen fram till november ganska liknande sen kommer det inte lika naturligt med de långa träningsperioder som jag ändå har valt att göra inför mästerskap. Tävlingssäsongen kommer ha lite annat upplägg. 

Vad har du för mål med säsongen?

– Det är att åka bra på distanstävlingar, på världscupen. Jag hoppas att kunna vara med och fightas riktigt långt fram. 

Tränade med Pärmäkoski i Sognefjell

Under våren meddelade Krista Pärmäkoski att hon inte längre kommer träna med det finska längdlanslaget utan sköta sin träning själv. Då dök hon upp på ett läger med svenskarna, bland annat Kalla.

– Vi pratade när vi var i Kanada om att hon gärna fick hälsa på mig i Sundsvall om hon fick tillfälle. Sen frågade hennes tränare vår tränare ifall det var okej att hon hängde med på något pass, säger Kalla och fortsätter:

– Det tyckte vi var helt fantastiskt kul att hon valde att vara i Sognefjell samma period som oss så vi fick lite träningspass tillsammans. Hon är verkligen en härlig tjej med mycket energi, sen framför allt så en otroligt duktig skidåkare som jag har stor respekt för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.