Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Charlotte Kalla tog VM-brons i skiathlon

Charlotte Kalla jublar efter bronset
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

LAHTIS/STOCKHOLM. Charlotte Kallas lopp under skiathlonen i VM innehöll det mesta.

Ett tidigt fall följdes upp av en snabb upphämtning – men det räckte inte hela vägen för Kalla.

Flera experter, bland annat tv-profilen Jonas Karlsson, menade efter loppet att hon åkte ikapp för snabbt efter fallet – något hon själv motsätter sig.

– Det kan bli otroligt jobbigt att ta ikapp om man ska göra det uppför. Bättre att köra på i stakåkning, säger hon.

Fakta:

LAHTIS, Finland

herrar, skiathlon, 15 km (f)+15 km (k)
1) Sergej Ustiugov, Ryssland, 1.09.16,7, 2) Martin Johnsrud Sundby, Norge, +6,7, 3) Finn Hågen Krogh, Norge, +31,8, 4) Sjur Røthe, do, +33,1, 5) Alex Harvey, Kanada, +33,3, 6) Didrik Tønseth, Norge, +33,5, 7) Marcus Hellner, Sverige, +33,7, 8) Andrej Larkov, Ryssland, +36,1, 9) Lari Lehtonen, Finland, +37,2, 10) Giandomenico Salvadori, Italien, +37,3.
Övr sv plac
20) Calle Halfvarsson +2.27,7, 22) Jens Burman +2.35,9, 23) Daniel Rickardsson +2.40,2.


Damer, skiathlon, 7,5 km (f)+7,5 km (k)
1) Marit Bjørgen, Norge, 37.57,5, 2) Krista Pärmäkoski, Finland, +4,8, 3) Charlotte Kalla, Sverige, +32,0, 4) Nathalie von Siebenthal, Schweiz, +1.05,0, 5) Heidi Weng, Norge, +1.05,1, 6) Teresa Stadlober, Österrike, +1.05,4, 7) Julia Tjekaleva, Ryssland, +1.05,7, 8) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge, +1.11,1, 9) Anastasia Sedova, Ryssland, +1.15,3, 10) Masako Ishida, Japan, +1.21,8.
Övr sv plac
18) Anna Haag +2.11,0, 22) Ebba Andersson +2.42,4, 26) Stina Nilsson +3.00,2.

Charlotte Kallas lopp under skiathlonen i VM var synnerligen händelserikt.

Den svenska jättestjärnan gick ut starkt och drog fältet en bit – men efter några kilometer hände det som inte fick hända: Ett fall.

Några sekunder gick till spillo, men Kalla kunde snabbt återansluta till täten.

Lite för snabbt – enligt experterna.


LÄS ÄVEN: Märkliga bilderna på de norska åkarna under loppet

"Hål i huvudet av Kalla"

Somliga menar nämligen att hon borde ha inväntat med att sätta in högre tempo för att ta sig tillbaka.

– Det var hål i huvudet av Kalla att köra ikapp direkt efter vurpan, säger Expressen TV:s expert Oscar Quicklund.

"Förstår inte varför Kalla skulle slösa mycket kraft på att gå upp direkt efter vurpan i stället för att invänta mer lättåkta partier. Kostade", skriver tv-profilen Jonas Karlsson på Twitter.

Charlotte Kalla svarar på den hårda kritiken - och håller inte alls med.

– Jag kände att jag hade otroligt bra skior och bra fäste. Det gäller att vara med där och just så som karaktären är på klassisk så kan det bli otroligt jobbigt att ta ikapp om man ska göra det uppför. Bättre att köra på i stakåkning. Det tog inte alltför mycket att ta ikapp i och med att jag kunde staka. Det var viktigt så vi bara var fyra in till bytet.


LÄS ÄVEN: Stina Nilssons ras: "Det var inte bra"

Krossade Heidi Weng

En bit efter att Kalla återanslutit till ledarna kom nästa tunga smäll, då Marit Björgen och Krista Pärmäkoski satte in ett ryck. Svenskans krafter mäktade inte med att hänga på, utan hon lämnades i stället kvar med Heidi Weng.

Weng, som ju storstilat vann Tour de Ski, hade emellertid ingen chans mot Charlotte Kalla. Kalla gick ifrån enkelt, och kunde komfortabelt glida in till ett VM-brons.

– Det var en härlig dag. Så himla skönt att få ta en medalj. Det var tufft när vi bytte till skate. Skiathlon är verkligen superkul att köra och jag känner att jag fick en bra resa trots fallet, säger Kalla i SVT efter loppet och fortsätter:

– Huvudet ville bara följa Krista och Marit, men kroppen sa något annat. Men det ska göra riktigt ont, och det gjorde fruktansvärt ont, säger Kalla.

Marit Björgen vann loppet, och tvåa kom Krista Pärmäkoski.

LÄS ÄVEN: Marit Björgens ord i Lahtis – om Therese Johaug

Dramatiskt lopp i övrigt

Men det var inte bara i Charlotte Kallas lopp som mycket hände. Det hela inleddes till exempel med en masskrasch, då fem åkare var inblandade i en masskrasch. En av dessa var VM-debutanten Ebba Andersson, som tappade viktig tid där.

En annan inblandad var ryskan Anna Medvedeva, som blödde kraftigt från ansiktet under stora delar av loppet, och körde omkring med nerblodad dräkt.


LÄS ÄVEN: Anna Haags tårar: "Jag är så jäkla förbannad"

Tränaren slår tillbaka

Charlotte Kallas tränare, Magnus Ingesson, håller inte med i kritiken mot att Kalla åkte ikapp för fort.

– Hon var ganska snabbt upp och såg lite stressad ut i början. Men jag tycker ändå att hon tog det ganska lugnt. Så nej, det avgjorde ingenting. Det tror jag inte. Jag tror hon kände sig stark.

Hur ser du på hennes fall?

– Jag vet inte riktigt vad som hände där, men det var fler åkare som föll där. Det gick fort och så låg där spår kurvan så det var fler som föll där Charlotte föll även andra varvet.

Finska Laura Mononen, som var med i Kallas fall, fick gult kort för sitt agerande som föranledde det hela.

– Jag bytte bana och såg inte de andra komma. Jag fick gult kort, och blev väldigt besviken för jag försöker vara försiktig varje lopp, förklarar hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.