Charlotte Kalla om sitt ursprung: ”Har jag rätt att göra det?”

Se Skidsnack-galan 2022
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Charlotte Kalla lärde sig aldrig minoritetsspråket meänkieli som liten.

Det har fått skiddrottningen att reflektera över sitt ursprung – och känna sorg.

– Har jag rätt att titulera mig tornedaling? frågar sig Charlotte Kalla i Sommar i P1. 

Tärendöfödda Charlotte Kalla lärde sig aldrig mer än några ord av det tornedalsfinska minoritetsspråket meänkieli som hennes mormor pratade. 

Trots det har meänkieli alltid varit en central del av hennes i identitet. Samtidigt har det fått henne att ifrågasätta sig själv.

– Men jag som aldrig kunnat språket, har jag rätt att titulera mig tornedaling? Det är en fråga jag ofta grubblat på., berättar hon i Sommar i P1.

Hon fortsätter:

– När jag fortfarande bodde hemma i Tärendö tyckte jag det var jobbigt att inte kunna språket och inte kunna prata flytande. Vi hade obligatorisk hemspråksundervisning på lagstadiet men det var ingen i min årskull som såg värdet i att lära oss språket. Det var inte mycket status med meänkieli, vi satte högre värde i att lära oss engelska och franska.

Charlotte Kalla: ”Det är en sorg och rotlöshet”

På senare år har skidstjärnan som avslutade karriären i år reflekterat över sitt tornedalska ursprung.

– Även om jag upplevde det jobbigt att sakna språket så är det först i vuxen ålder jag har kommit närmare ett svar på varför jag så tidigt i livet hade den inställningen till meänkieli. Det finns en historia och strukturer som gjort att det blivit som det blivit, den genrationen som växte upp i början av 1900-talet gjorde det under en tid då det bedrevs en stark assimilationspolitik. ”Nu befinner vi oss i Sverige och då ska vi lära oss svenska”.

Kalla menar att genrationen före hennes har burit med sig ”skammen över att det är mindre värt att prata meänkieli”.

– Vi ska inte lasta våra föräldrar för att de inte har lärt oss, det är ett samhällsproblem att vi tredje generationen har blivit utan språket. Jag har växt upp med det, jag har hört det i min omgivning, ändå har jag inte fått lära mig det eller tagit chansen när jag var barn, säger hon.

– Det är en sorg och rotlöshet att inte kunna språket. 

Charlotte Kalla: ”Känner mig lugn, trygg och älskad”

Stjärnorna om känslorna efter avslutade karriären

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.