Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Charlotte Kalla: ”Jag vet inte varför det står att jag är aktiv”

Charlotte Kalla på Idrottsgalan.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Charlotte Kalla avslutade karriären på våren förra året. Eller? 

Enligt Fis hemsida får hon inte tävla – men hon står fortfarande som aktiv. 

– Jag vet inte varför det står att jag är aktiv, säger Kalla – som inte är sugen på någon comeback. 

Charlotte Kalla var i måndags tillbaka på Idrottsgalan för första gången på väldigt många år. En skidkarriär med sjukdomsskräck och späckat schema har förhindrat henne från att medverka så ofta som hon velat. 

I våras tog 35-åringen beslutet att lägga av och kunde därför medverka – och mer därtill. Kalla fick äran att dela ut priset till ”Årets manlige idrottare” på galan. Innan hon klev upp på scen så hyllades hon med bilder från sin karriär och fick även en stående ovation av publiken.

– Det var väldigt mycket känslor när bilderna från karriären rullade och jag fick kliva ut på scen och ta emot ovationerna, säger hon. 

Vad är mest nervöst, att hålla tal på gala eller åka skidor? 

– Det är nog mer att åka skidor, faktiskt. Jag har haft fler fjärilar i magen när jag längtat efter ett skidlopp där det har varit så mycket förberedelser och så mycket som legat i potten. 

Detaljen om Kalla – på Fis hemsida

Det här är den första vintern på många år som Kalla inte är en del av landslaget. Men hon saknar inte det alls. 

– Det är så himla skönt att kunna slappna av, må bra och inte vara nervös för att man har dåligt immunförsvar av all träning. Utan bara kunna njuta av ett civilt liv och att kunna vara på en sån här gala och hylla alla prestationer som varit under året, säger hon. 

Precis som Kalla la Therese Johaug, 34, även hon av efter den gångna säsongen och meddelade nyligen att hon och mannen Nils Jakob Hoff väntar barn. Men norskan har redan nu öppnat för en eventuell comeback till VM i Trondheim 2025 och på det internationella skidförbundet Fis står Johaug fortfarande som aktiv. 

Det gör faktiskt Charlotte Kalla också, men med tillägget att hon är ”otillåten att tävla”

Charlotte Kalla står som aktiv – men med tillägget att hon inte får tävla – på Fis hemsida.

Kalla kopierar inte Johaug – har inga comebackplaner

Kalla förstår inte varför hon står som aktiv, men kan förklara att hon är otillåten att tävla. 

– Jag har ansökt om att inte behöva rapportera till dopingjägarna. Det var det första jag gjorde efter tremilen i Piteå som var mitt sista lopp. Direkt morgonen efter skickade jag in mejlet där jag bad om att få sluta med vistelserapportering. 

Så att dopingjägarna inte skulle komma och knacka på klockan sex på morgonen? 

– Precis. 

Det låter inte som att du har några comebackplaner?

– Nej, det är inte aktuellt. 

Det är få svenskar som kommer i närheten av Charlotte Kallas meriter. Under sina 16 säsonger som elitåkare tog hon nio OS-medaljer varav tre guld och hela 13 VM-medaljer, även där tre guld. 

TV: Se sista ”Skidsnack” från Tour de Ski 2023

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.