Foto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin

Charlotte Kalla: "Jag är inte överraskad"

Publicerad

LILLEHAMMER. Nyheten om att polska superstjärnan Justyna Kowalczyk bara skulle ställa upp i de två klassiska loppen i VM fick stor uppmärksamhet.

Bara ett problem.

Det stämmer inte.

- Jag är inte överraskad, säger Charlotte Kalla.

Det var under en presskonferens i Warszawa för en dryg månad sedan som Justyna Kowalczyk påstods ha sagt att hon skulle nobba fristilsloppen under VM i Falun.

I stället enbart åka den klassiska sprinten och tremilen.

Men nu visar sig allt vara ett missförstånd.

- Jag tror det blev något språkligt missförstånd. Det enda Justyna har sagt är de klassiska loppen är viktigast. Att det är där hon har störst chans, förklarar polskans svenske vallare Ulf Olsson.

Så hon ställer upp i samtliga individuella VM-lopp?

- Ja, det gör hon.

Allt annat skulle väl också bara vara högst ologiskt med tanke på att Justyna Kowalczyk är helt inställd på att åka samtliga 27 (!) världscuplopp i vinter.

- Japp. Så är planen, bekräftar Ulf Olsson.

"Hon har ju sån kapacitet"

När SPORT-Expressen förmedlar beskedet om polskans VM-plan till Charlotte Kalla ser hon inte direkt överraskad ut.

- Nä, jag blev mer överraskad av de där uppgifterna om att hon bara skulle åka klassiskt. Hon har ju ändå sån kapacitet även i fristil, säger Charlotte Kalla.

Men det är heller inte direkt ovanligt med oklara besked runt polskan. Så sent som efter OS deklarerade Kowalczyk att hon skulle lägga av - i stället blir det nu en monstersäsong med start i säsongens samtliga individuella lopp.

- Inte ens jag visste om att Justyna ändrat sig förrän jag läste om det i medierna. Och ja, jag blev förvånad, säger vallaren Ulf Olsson.

Hur skulle du beskriva att det är att jobba med Kowalczyk?

- Hon har mycket egna viljor. På gott och ont. Men det lär man sig efter ett tag.

Ganska temperamentsfull också, va?

- Jo. Och då vill man inte vara i närheten, säger Ulf Olsson.

Kalla planerar köra allt

Polskan är sedan många år tillbaka känd för att tävla enormt mycket. Men nästa säsong finns det en svenska som tänker kopiera Kowalczyks upplägg.

Nämligen Charlotte Kalla.

- Jag tänker åka vartenda världscuplopp nästa vinter. Till och med de i Rybinsk, säger Kalla.

Säkert?

- Jo, jag är definitivt sugen. Då är det ju inget mästerskap. Då handlar det bara om att samla så många världscuppoäng som möjligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag