Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Charlotte Kalla hyllas: ”Hon är helt makalös”

Charlotte Kalla stod för en urstark insats och slutade femma på skiathlonen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Den tuffaste säsongen i hennes liv och ifrågasatt efter VM-uttagningen. 

Då stod Charlotte Kalla för en urstark insats och slutade femma på skiathlonen. 

– Jag känner en stor glädje till att få tävla. Det var superskoj i dag, säger Kalla. 

I slutet av förra året insjuknade Charlotte Kalla i covid-19 vilket spolierade stora delar av tävlingssäsongen för henne. Hon gjorde sin första världscuptävling i januari, då hon stod för en stark insats i stafetten. Men när det kom till individuella lopp gick det tyngre, bland annat blev Kalla 48:a i under världscupen i Falun. 

Att 33-åriga Kalla togs ut till VM ifrågasattes bland annat av Anna Dyvik som petades helt från VM-truppen.

– Jag tycker att ska Charlotte få åka en distans på VM kan jag också få åka en distans. Jag hade stora problem med ryggen i Ruka, men kom inte 48:a, sa hon till Aftonblandet efter SM. 

Charlotte Kalla med superlopp efter kaos-säsongen

Kalla sa själv inför skiathlonen att hon ”aldrig varit så osäker inför ett VM-lopp någonsin.”

Sen visade Charlotte Kalla varför just hon kammat hem totalt 22 mästerskapsmedaljer under sin karriär. Hon var långt efter i starten, men jobbade sig metodiskt uppåt och framåt. Hittade en bra rytm i sin åkning och lade konkurrent efter konkurrent bakom sig. 

Det stod ganska tidigt klart att medaljkampen bakom Therese Johaug skulle stå mellan Frida Karlsson (silver) och Ebba Andersson (brons). 

Kalla fick även se sig slagen av österrikiskan Theresa Stadlober, men Kalla tog en finfin femteplats. 

– Det är hjärtevärmande på alla sätt, säger SVT:s expert Anders Blomquist. 

– Charlotte Kalla gör sitt bästa lopp på lång tid, hon är makalös på att skärpa sig när det gäller som mest. Med alla problem hon haft så är hon inte så långt ifrån medaljkamp. Det är beundransvärt. 

– Det är otroligt glädjande. Att de andra tar medalj är bra, men att Charlotte åker så bra är otroligt glädjande för det har varit stor osäkerhet kring henne, säger landlagschef Anders Byström. 

Skid-VM 2021: Stadlober om spurtkampen mot Kalla

Själva spurtkampen med Stadlober blev intensiv och österrikiskan klev i slutet ut framför Kalla. 

– Charlotte sa ingenting till mig efteråt. Jag hoppas att hon inte tycker jag gjorde något oschysst, säger Stadlober. 

– Det var kul att spurta mot henne. Jag slog faktiskt henne när vi körde i samma heat i sprinten i fjol, så jag visste att jag hade ett litet övertag. Och det gick vägen. Det var kanske inte den snabbaste spurten, varken jag eller Charlotte är några sprinters. Men jag är en väldigt nöjd fyra i dag.

Charlotte Kalla om sin skiathlon

Charlotte Kalla var väldigt nöjd efteråt. 

– Jag känner en stor glädje till att få tävla. Det var superskoj i dag, säger Kalla. 

– Det kändes som jag fick till åkningen på ett bra sätt, även fast jagstarta lite längre ner i fältet och ta mig uppåt så var det fina stigningar att ta sig an. Jag var pigg och vallningsteamet ska ha en stor eloge. Det känns som jag kunde åka avslappnat och jag var en av de som gick längst i spåret. Och att få en billig klassisk sträcka bäddar för att ha krafter kvar.

Vad sa du Frida och Ebba till varandra?

– Men grattis, vi gratulera varandra. De var väldigt glada för min skull även fast de är två nybakade VM-medaljörer. Och så välförtjänt för de att få knipa pallplatserna.

Vad betyder det här för dig?

– Även fast jag har varit glad att komma till start är det något alldeles extra att få känna att jag är i slag, det svarar i kroppen. Det är det här jag tränat för under sommaren och hösten, att få åka fort här.

Känns det som en medalj på något sätt?

– Självförtroendet stärks. Jag är ju sugen på att tävla mer och då vet jag att få stå i smärtan jag får göra i dag kommer att gynna mig om jag får ta på mig nummerlappen igen, då kommer jag vara ännu bättre rustad för det. För jag har inte tävlat mest i år.

Här kraschar Karlsson och Johaug

Skiathlonen hade precis börjat – då kraschade Frida Karlsson och Therese Johaug .

Här blir Frida Karlsson grundlurad – av pojkvännen

Alla snackisar från skid-VM i Oberstdorf med Philip Gadd, Ludvig Holmberg och Tomas Pettersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.