Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Charlotte Kalla hyllas efter beskedet att hon lägger av

Experten om stjärnans besked.
Gunde Svan.
Foto: OLLE SPORRONG
Charlotte Kalla.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Thomas Wassberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Therese Johaug.
Foto: © NUNN SYNDICATION LIMITED 2022 / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP

Charlotte Kalla lägger skidorna på hyllan.

Nu hyllas skidstjärnan av legendarer, lagkamrater och konkurrenter.

– Charlotte har varit en stor förebild för mig, säger Therese Johaug.

– Det finns så många oförglömliga ögonblick som hon gett svenska folket, säger legendaren Gunde Svan till SportExpressen.

En av Sveriges mest framgångsrika skidåkare genom alla tiderna tar farväl. Efter tre olympiska guld, tre VM-guld och flera världscupsegrar väljer Charlotte Kalla att avsluta karriären, 34 år gammal.

SM på hemmaplan i Piteå blir veteranens sista tävlingar. 

– Nyfikenheten på livet utanför elitidrotten väger tyngre än det som en fortsatt satsning skulle innebära, säger Charlotte Kalla.

Segern i Tour de ski 2008 blev hennes stora internationella genombrott. Sedan dess har Charlotte Kalla varit i världseliten varje vinter. Nu väntar nya utmaningar.

- Det jag kommer sakna allra mest är kicken av att vara i form, säger Kalla.

Therese Johaugs hälsning till Kalla

Nu hyllas stjärnan av hela Skidsverige. På Charlotte Kallas Instagram haglar kommentarer från lagkamrater och konkurrenter.

”10-åriga, 20-åriga och i dag 24-åriga Ebba har dig mycket att tacka för! Glad och tacksam för allt du har bidragit med, och att jag fått chans att vara en liten del av den resan”, skriver Ebba Andersson.

”Att vara i samma lag som dig är en av mina drömmar som gick i uppfyllelse! Tack för allt jag fått dela med dig”, skriver Frida Karlsson.

Den norska stjärnan Therese Johaug tog precis som Charlotte Kalla sin första VM-medalj 2007. Nu har båda två bestämt sig för att lägga av.

– Charlotte och jag har goda minnen och upplevelser tillsammans. Vi har blivit goda vänner. Jag vill bara säga tusen tack för en fantastisk resa tillsammans, säger Johaug och fortsätter:

– Vi har varit där för varandra i med- och motgång. Hon har varit en stor förebild för mig.

Anna Jönsson Haag åkte under flera år tillsammans med Charlotte Kalla i landslaget. Tillsammans vann de bland annat OS-guld i stafett och OS-silver i sprintstafett.

– En del frågar sig ju vad det är som hänt med svenska damskidåkning de senaste tio åren. Svaret är att det var Charlotte som hände. Utan henne hade aldrig framgången kommit. Så är det bara, säger Jönsson Haag och fortsätter:

– Hennes Tour de ski-seger var ett avstamp för att damernas längdåkning blev något man pratade om. Vi blev plötsligt jämställda med killarnas idrottsprestationer, det var inte någon skillnad längre.

Om du får välja ett minne från din tid med Charlotte?

– Oj, ett roligt minne var när vi var alldeles nya i landslaget. Vi var i Davos och skulle tidigt på morgonen resa vidare till Ryssland. Men det var ju lucia - och det ville vi ju fira.

– Så jag och Charlotte klev upp halv fem, satte på oss vita underställ och pannlampa och gick runt på hotellet och väckte alla med sång. Jag tror vi skrämde livet ur de flesta (skratt).

Charlotte har en rejält sprallig sida också?

– Oh ja! Vi har haft så roligt ihop!

Gundes hyllning: ”Väldigt mycket tack vare henne”

Gunde Svan var förbundskapten för Sverige när Charlotte Kalla vann Tour de ski 2008 efter sin klassiska klättring i slalombacken. Han får beskedet om Kallas avsked av SportExpressen.

– Jag är imponerad över att över att hon orkat motivera sig i så många säsonger - jämfört med vad jag själv orkade.

– Hon har haft en fantastiskt karriär. Det finns så många oförglömliga ögonblick som hon gett svenska folket. Och då tänker jag inte bara på den där slalombacken.

Men det minns du lite extra bra, va?

– Ja, jag var ju där på plats. Men även om det var enormt imponerande och det stora genombrottet så är det nog stafettsträckan i OS i Sotji som jag kanske minns allra bäst.

– Hon var ju redan i ung ålder så taktiskt smart och så kall. Själv i den åldern åkte man ju bara med gasen i botten hela tiden.

Vad har hon betytt för svensk längdåkning?

– När Charlotte slog igenom blev det ju ett uppsving för svensk längdåkning - och inte bara på elitnivå, även bland småflickor som ville börja åka.

– Hon har gjort en resa som gör att vi har en helt annan dominans på damsidan i dag än vi någonsin haft tidigare. Och det är väldigt mycket tack vare Charlotte, säger Gunde Svan.

Wassbergs reaktion: ”Ganska väntat”

En annan skidlegendar, Thomas Wassberg, är inte speciellt förvånad över Charlotte Kallas beslut.

– Nej, det var väl ganska väntat. Hon har betytt mycket för skidsporten i Sverige, framför allt för de yngre åkarna, säger Wassberg.

Skidlegendarens starkaste minne från Kallas karriär är hemma-VM i Falun 2015, som slutade med guld på 10 kilometer.

– Jag och hennes pappa var ute och testade banan innan loppet. Sedan stod vi och hade en hejarklack i spåret. Det minns jag väl, säger Thomas Wassberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.