Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Charlotte är fantastisk – jag blir alldeles tagen”

Jonas Peterson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Charlotte Kalla.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Jonas Peterson försvaras av Charlotte Kalla efter att han tvingats bort från landslaget.

Han blir ”alldeles tagen” av hennes ord.

– Det är verkligen plåster på såret att höra att Charlotte känner så, säger Peterson.

Sveriges hyllades landslagschef Rikard Grip valde att kliva åt sidan efter den förra säsongen. Crafts tidigare vd Jonas Peterson fick i uppgift att ersätta honom.

Men bara 143 dagar senare tvingades Peterson bort.

Varför? Han och förbundsdirektören Ola Strömberg var inte överens om hur verksamheten skulle utvecklas.

– Vi har diskuterat och försökt hitta lösningar, men när man kommer till en viss punkt känner man att det är bättre att gå skilda vägar, förklarade Strömberg för två veckor sen.

– Det är så klart inget lyckat. Varken för mig själv eller för skidförbundet.

Kalla stöttar Jonas Peterson

En som är kritisk mot beslutet är storstjärnan Charlotte Kalla. I en intervju med SportExpressen säger hon att hon är ”chockad och ledsen” för att Jonas Peterson lämnat.

– Han satte laget före jaget och han var verkligen beredd att ta sig an utmaningarna som det innebär att vara landslagschef. Han ville och han kunde göra förändringar. Dessutom var han otroligt modig som ville det, säger Kalla.

– Det var verkligen en stor energiboost att träffa honom i våras och jag såg fram emot att göra den här resan tillsammans med honom.

Jonas Peterson själv darrar lite på rösten när han får höra vad Charlotte Kalla säger om honom.

– Oj, det var fina ord…

Hur känns det att hon visar stöd för dig på det här sättet?

– Det är fantastiskt, jag blir alldeles tagen. Charlotte är en fantastisk idrottskvinna och det är väldigt fint att hon tar sig tid och engagerar sig på det här sättet. Åkarna är ju ofta väldigt fokuserade på sitt.

Han fortsätter:

– Sen känns det ju bra att hon stöttar det som jag hade velat göra med landslaget. Jag har utgått väldigt mycket från åkarna i det arbete som jag påbörjade. Och… det är jätteskönt att höra att hon uttrycker sig på det sättet, jag blir alldeles varm inombords.

”Känns jäkligt surt”

Det har gått två veckor sen du slutade, hur har den tiden varit för dig?

– Det har varit tunga stunder och lite lättare stunder emellanåt. Det är klart att det är mycket tankar som far genom huvudet, hur det kunde bli som det blev. Sen är det också ett analysarbete för mig själv: ”Vad hade jag kunnat göra annorlunda?” Men jag tycker nog, utifrån förutsättningarna jag hade, att jag gjorde rätt där och då.

– Det känns fortfarande jäkligt surt att inte få fortsätta. Det här var ju mitt livs drömjobb. Men… det är verkligen plåster på såren att höra att Charlotte känner så.

Siktar du på att ta något nytt jobb snart?

– Ja, det gör jag. Jag har en fortsatt dialog med Ola Strömberg om hur vi ska avsluta min tjänst eller hur vi ska göra. Jag får avvakta det innan jag tar nästa steg och bestämmer mig för hur jag ska gå vidare.

Är det några ”hard feelings” mellan dig och Ola Strömberg?

– Nej, det upplever jag inte. Nu handlar det bara om att komma i mål i den här processen.