Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Sa till flera gånger, men han vägrade”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Calle Halfvarsson följde upp succén på nyårsafton med en femteplats på jaktstarten.

Svensken gick en kamp mot ryssen Alexander Bolsjunov, som vann efter en monsteröppning.

– Jag är förvånad över att Calle inte hjälpte till mer. Jag sa till honom flera gånger, men han vägrade, säger Bolsjunov.

– Det kan ha varit några svordomar från hans del, säger Halfvarsson.

Följer du Vinterstudion?

Sergej Ustjugov tog hem den individuella starten på nyårsafton i stor stil när han vann med 22 sekunder före Ivan Yakimushin och 29 sekunder före Alexander Bolsjunov och Calle Halfvarsson.

Det var utgångsläget inför jaktstarten på onsdagen (nyårsdagen) i klassisk stil över 15 km – där Halfvarsson och Bolsjunov rivstartade.

Redan efter 3,8 kilometer hade duon ätit ikapp Ustjugovs försprång på 22 sekunder.

Bolsjunov fortsatte jaktstarten i ett ursinnigt tempo och ryckte i från ungefär halvvägs in i loppet, medan Ustjugov och Halfvarsson tappade.

Ustjugov: ”Jag blev lite chockad”

Ustjugov lyckades hålla avståndet till ledande Bolsjunov något bättre än svensken, och gick i mål som tvåa, 13,7 sekunder efter sin landsman.

– När Calle låg bakom Alexander verkade han bara vilja vila där. Och sen började han tappa mer och mer. Jag blev lite chockad faktiskt, för han såg ju så stark ut först, säger Ustjugov efter loppet.

Halfvarsson blev uppåkt av en klunga och tappade sedan i spurtstriden mot Iivo Niskanen och Artem Maltsev på slutet.

– De gick väldigt bra i början. Det var lite för bra för att vara sant, för att jag skulle klara av att gå med Bolsjunov och Ustjugov. Sådan form som de är i… Den formen är jag ganska långt i från, säger Halfvarsson efter loppet.

– Sen visste att de (klungan) skulle komma ikapp när jag släppte Bolsjunov och Ustjugov. Jag stod helt still på några krön där uppe. Jag klarade ändå hänga på dem sista varvet och få en okej placering, fortsätter han.

Halfvarsson gick i mål som femma och slutade därmed, för andra dagen i rad, före samtliga norrmän. Bästa norrman blev Sjur Röthe som gick i mål två tiondelar bakom svensken på en sjätteplats.

– Det fanns ingenting kvar på upploppet. Jag hade inte så mycket att säga till om, säger Halfvarsson.

”Det kan ha varit några svordomar”

Flera konversationer utspelade sig mellan Halvarsson och Bolsjunov i spåret om vem som skulle gå först.

– Jag är förvånad över att Calle inte hjälpte till mer. Jag sa till honom flera gånger, men han vägrade, säger Bolsjunov efter loppet.

Calle Halfvarsson:

– Han ville att jag skulle gå upp och dra, precis innan vi kom ikapp Ustjugov. Han sa något på ryska. Han lät inte jätteglad. Men han förstod nog efteråt att jag inte hade så mycket krafter. Jag ser inte hur jag ska gå upp och dra när de är så pass mycket starkare än mig, säger han.

Hur många ryska svordomar kan du?

– Inte många. Det kan ha varit några svordomar från hans del. Det lät inte som han var jätteglad på mig.

Svensken har sedan tidigare haft stora smärtor i armen och tvingades ställa in söndagens sprinttävlingar efter prologen.

– Med tanke på Calles bakgrund är det här en mycket bra Tour. Även om han, så klart, vill mycket mer än så här, säger experten Anders Blomquist i SVT.

Nu väntar en vilodag och därefter tre avslutande etapper i Val di Fiemme.

– Det blir svårt för mig att göra någon topplacering. Jag får vara glad om jag kan hålla mig topp-10. Det här är nog den enda touren där jag inte ens kollar var jag ligger. Jag har inte kollat en enda etapp var jag ligger, säger Halfvarsson.

Jens Burman åkte upp sig till en 15:e plats och hade totalt femte bästa åktid.

Halfvarsson: ”Det var nog några svordomar”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.