Calle Halfvarsson. Foto: CARL SANDINCalle Halfvarsson. Foto: CARL SANDIN
Calle Halfvarsson. Foto: CARL SANDIN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TTFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Foto: CARL SANDINFoto: CARL SANDIN
 Foto: CARL SANDIN

Calle Halfvarsson tappade känseln

Publicerad

SÖDERTÄLJE. Calle Halfvarsson har en bra känsla inför säsongen som väntar.

Annorlunda var det för bara några veckor sen.

Operationen av bihålorna gjorde att längdstjärnan tappade känseln i halva ansiktet.

– Jag tänkte att jag blivit ansiktsförlamad, säger Halfvarsson.

I november 2016 var Calle Halfvarsson världens bästa skidåkare.

28-åringen från Sågmyra fick en flygande start på säsongen, krossade rivalerna och såg ut att bli ett stort guldhopp för Sverige till VM i Lahtis.

Men sen kom problemen.

Halfvarsson tvingades brottas med långdragna förkylningar, som så många gånger förut.

Blev varnad av läkaren

När säsongen väl var över bestämde han sig för att göra någonting åt problemen. Han la sig på operationsbordet och lät läkarna gå loss på hans bihålor.

– Jag vet inte riktigt hur det går till, men de förklarade att de hackar loss uppe i bihålorna. Som med en skruvmejsel. Så att det blir mer öppet, berättar Calle Halfvarsson när SportExpressen träffar honom i samband med landslagets kick-off i Södertälje.

Tiden efter operationen blev dock jobbig. Näsblodet under de första dagarna var inga problem, men sen eskalerade allting.

– Efter några dagar gjorde det extremt ont i huvudet. Första veckan var riktigt jobbigt, jag fick inte mycket sömn då. Men jag pratade med läkaren och han sa att det är helt naturligt.

– Han hade redan varnat mig för att de två första veckorna efter operationen kunde bli jobbiga.

"Det var otäckt"

Tre veckor efter operationen kom dock helt andra problem.

Han tappade känseln i halva ansiktet.

– Då började jag lite orolig, jag tänkte att någon nerv kanske gått av under operationen. Det höll i sig i två veckor. Det var rätt obehagligt, säger Halfvarsson och förklarar att känslan var den samma som man kan ha efter att ha besökt tandläkaren, när bedövningen börjar släppa en aning.

– Det var otäckt. Först tänkte jag ju att jag blivit ansiktsförlamad. Men läkaren sa att det inte var någon fara, det var en nerv som blivit inflammerad bara.

Nu har Halfvarsson lagt problemen bakom sig. Och framför sig har han en vinter med OS i Pyeongchang som den stora höjdpunkten.

Han är ute efter revansch.

– Ja, men så har det väl varit för mig inför varje säsong nästan. Man har tänkt ”nästa säsong ska jag ta revansch!” Och det har handlat mycket om att man ska hålla sig frisk, säger Halfvarsson.

– Just i år känns det väldigt positivt, att jag tagit bort det här problemet. För jag tror att det var ett stort problem.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag