Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Calle Halfvarsson tappade känseln

Calle Halfvarsson. Foto: CARL SANDIN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Foto: CARL SANDIN

SÖDERTÄLJE. Calle Halfvarsson har en bra känsla inför säsongen som väntar.

Annorlunda var det för bara några veckor sen.

Operationen av bihålorna gjorde att längdstjärnan tappade känseln i halva ansiktet.

– Jag tänkte att jag blivit ansiktsförlamad, säger Halfvarsson.

I november 2016 var Calle Halfvarsson världens bästa skidåkare.

28-åringen från Sågmyra fick en flygande start på säsongen, krossade rivalerna och såg ut att bli ett stort guldhopp för Sverige till VM i Lahtis.

Men sen kom problemen.

Halfvarsson tvingades brottas med långdragna förkylningar, som så många gånger förut.

Blev varnad av läkaren

När säsongen väl var över bestämde han sig för att göra någonting åt problemen. Han la sig på operationsbordet och lät läkarna gå loss på hans bihålor.

– Jag vet inte riktigt hur det går till, men de förklarade att de hackar loss uppe i bihålorna. Som med en skruvmejsel. Så att det blir mer öppet, berättar Calle Halfvarsson när SportExpressen träffar honom i samband med landslagets kick-off i Södertälje.

Tiden efter operationen blev dock jobbig. Näsblodet under de första dagarna var inga problem, men sen eskalerade allting.

– Efter några dagar gjorde det extremt ont i huvudet. Första veckan var riktigt jobbigt, jag fick inte mycket sömn då. Men jag pratade med läkaren och han sa att det är helt naturligt.

– Han hade redan varnat mig för att de två första veckorna efter operationen kunde bli jobbiga.

"Det var otäckt"

Tre veckor efter operationen kom dock helt andra problem.

Han tappade känseln i halva ansiktet.

– Då började jag lite orolig, jag tänkte att någon nerv kanske gått av under operationen. Det höll i sig i två veckor. Det var rätt obehagligt, säger Halfvarsson och förklarar att känslan var den samma som man kan ha efter att ha besökt tandläkaren, när bedövningen börjar släppa en aning.

– Det var otäckt. Först tänkte jag ju att jag blivit ansiktsförlamad. Men läkaren sa att det inte var någon fara, det var en nerv som blivit inflammerad bara.

Nu har Halfvarsson lagt problemen bakom sig. Och framför sig har han en vinter med OS i Pyeongchang som den stora höjdpunkten.

Han är ute efter revansch.

– Ja, men så har det väl varit för mig inför varje säsong nästan. Man har tänkt ”nästa säsong ska jag ta revansch!” Och det har handlat mycket om att man ska hålla sig frisk, säger Halfvarsson.

– Just i år känns det väldigt positivt, att jag tagit bort det här problemet. För jag tror att det var ett stort problem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!