Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Burman hyllas efter starka återkomsten

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: MAURI RATILAINEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LAHTIS/STOCKHOLM. Jens Burman begick världscuppremiär på skiathlonen i Lahtis. 

Svensken – som dragits med ryggproblem – hängde länge med i täten och hyllades för sin insats. 

– Jag får vara nöjd med det här, säger Burman.

Åsarna-åkaren tog inte speciellt mycket plats i fältet under inledningen av loppet, men körde upp sig allt eftersom och var bra med när hemmahoppet Iivo Niskanen försökte höja farten in mot skidbytet. 

När åkarna sedan gav sig ut på fristilssträckan hängde Burman med i tätklungan, där Niskanen, två ryssar och fem norrmän även ingick. Men när Hans Christer Holund skruvade upp tempot med en knapp mil kvar av loppet fick flera åkare släppa, och när Alexander Bolsjunov fallit in mot upploppet stod uppgörelsen om pallplatserna mellan fyra norrmän. 

Burman hamnade i stället i en andraklunga med bland andra Dario Cologna och Iivo Niskanen. 

Jens Burman hyllades

Emil Iversen vann skiathlonen före Sjur Röthe och Pål Golberg. 

Jens Burman var till slut nia i mål, 35 sekunder bakom Iversen. 

– En alldeles utmärkt återkomst till världscupen, säger kommentatorn Jacob Hård i SVT. 

– Jag tyckte att topp tio var en väldigt modig målsättning med tanke på hur han åkt i Sverige men han visste vad han pratade om. Det där var ett perfekt besked inför VM, säger experten Anders Blomquist. 

Burman: ”Har varit lite bedrövad”

Jens Burman opererades för diskbråck 2019 men fick återigen problem med ryggen i höstas och har endast tävlat i Sverige den här säsongen, där resultaten inte sett ut att vara konkurrensmässiga på världscupnivå. 

– Det var kul att få komma i gång igen äntligen, jag har suttit hemma och varit lite bedrövad över att inte ha kunnat tävla. Men det känns positivt tycker jag, säger Burman efter loppet. 

Du såg till och med ut att kunna vara med och utmana om pallen där ett tag?

– Jag kände mig riktigt pigg, sen när de började köra på näst sista varvet låg jag nog för lite långt bak i den där klungan, hade jag legat längre fram hade jag kanske orkat hänga med. Det var kanske lite en taktikmiss. Men jag orkade nog helt enkelt inte hänga med, jag måste säga att det var klart godkänt. Jag får vara nöjd med det här. 

Är du överraskad själv att det gick så pass bra?

– Jag vet ju att jag har tränat väldigt bra på sommaren och hösten, och när man vet att det blir problem börjar man tvivla lite grann och blir lite bedrövad. Har jag gjort allt det här jobbet förgäves? Men mycket av grundkapaciteten finns där. Jag behöver lite race för att få ännu bättre form, men det var stabilt med tanke på bakgrunden. 

Mer positiv inför VM?

– Absolut, det måste jag säga att jag är.

Hur kändes ryggen i dag?

– Det känns bra, jag känner ingenting när jag tävlar, jag får känna i morgon eller om några dagar. Men jag är väldigt positiv. 

Det finns inga planer på att stå över stafetten som en säkerhetsåtgärd?

– Det ska jag nog inte göra, jag behöver ju race och de här tuffa genomkörningarna inför VM.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.