Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bröt mot förbudet – nu vädjar Johaug

Skidsnack-galan 2020 – vi prisar de bästa prestationerna i vinter
Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Norge har stängt landets idrottsanläggningar.

Trots det har flera invånare trotsat förbudet och tränat tillsammans.

Nu vädjar skidstjärnan Therese Johaug, 31, till sina landsmän.

– Folk måste ta ansvar och följa myndigheternas råd, säger hon till Dagbladet

Det nya coronaviruset sprids över världen.

I ett försök att minska sjukdomens spridning i samhället har den norska regeringen stängt landets idrottsanläggningar, däribland utegym.

Ett förbud alla invånare i landet inte har tagit på allvar.

För två veckor sedan kunde Dagbladet berätta om flera fall där träningssugna norrmän ignorerat förbudet och tränat i grupp. 

– Folk måste ta ansvar och följa råden vi får av myndigheterna. Det här är ett frivilligt arbete som alla måste vara med på, så snabbt som möjligt. Det handlar om gemenskap, inte vad som är bäst för var och en av oss, säger Therese Johaug. 

Johaug vädjar till Norges invånare

Skidstjärnan, som vann den totala världscupen i överlägsen stil, berättar att hon själv försöker att minimera sina sociala kontakter när smittan sprids. Hon går bara ut för att handla mat när det verkligen är nödvändigt.

– Det är tuffa tider för alla. Det gör ont att inte kunna vara med familj och vänner, inte kunna gå till jobbet eller göra de saker vi är vana att göra i vardagen. Men vi måste hålla ut. Det kommer att bli bra till slut, säger Therese Johaug. 

På grund av virusets spridning i Europa ser det ut som att Therese Johaug måste planera om sin försäsong. Norskan är en av de åkare som brukar träna mest på hög höjd inför säsongen. Hur det blir i år återtår att se.

– Det viktigaste är att vi får kontroll på pandemin och kan återvända till vardagen igen. Om jag förlorar ett antal dygn på hög höjd till nästa säsong vet jag att jag kan göra ett bra jobb här hemma, säger Therese Johaug till Dagbladet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.