Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bröt mot coronaförbud – sambon tar skulden

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Therese Johaug och hennes sambo bröt mot det norska stugförbudet.

Ett misstag, enligt Nils Jakob Hoff.

”Det här ärendet handlar om en läkare och hans sambo, inte om en skidstjärna på stugsemester”, skriver han till VG och tar på sig hela skulden.

I mitten på mars införde Norge, för att minska spridningen av coronaviruset, ett förbud för invånarna att övernatta i sina stugor om de ligger i en annan kommun.

Ett par dagar innan förbudet började gälla ansökte Therese Johaugs sambo Nils Jakob Hoff, som är läkare i Lillehammer, om ett tillstånd att få vistas i parets stuga i Sjusjöen.

Problemet? Hoff hade blandat ihop det lite.

Stugan ligger nämligen inte i Lillehammers kommun, vilket han angav i sin ansökan, utan i Ringsakers.

”Vi har handlat i god tro och det var aldrig vår mening att inte bidra till allas gemensamma bästa”, skriver Hoff i ett mejl till VG. 

Johaug och sambon bröt mot förbudet

Ovetandes om misstaget åkte de till stugan i Sjusjöen, cirka två mil nordost om Lillehammer, där Therese Johaugs sambo arbetar. Nu uppmärksammar den norska tidningen att paret brutit mot stugförbudet, men Nils Jakob Hoff är noga med att poängtera att det är hans fel, inte Johaugs.

”Det är jag som jobbar som läkare i Lillehammer, det var jag som ansökte om att få bo i stugan, det var jag som bad henne komma upp för att hjälpa mig och det var jag som sa att allt var okej. Det är klart att hon är en självständig människa, som fattar egna beslut och är redo att ta eventuella straff, men det här ärendet handlar om en läkare och hans sambo, inte om en skidstjärna på stugsemester”, skriver han.

Paret ber om ursäkt för sitt misstag och har som en del av detta valt att skänka 15 000 kronor till Röda korset, skriver VG.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.