Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brian åkte blind - slog 19 svenskar i spåret

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÄLLIVARE. En åkare imponerade lite mer än alla andra i Gällivare.

Brian McKeever är blind – men slutade ändå 42:a.

– Jag fick några bra ryggar att följa, säger McKeever efteråt.

– Man ska inte skämmas över att bli slagen av honom, säger den tidigare landslagsåkaren Peter Larsson.

Brian McKeever drabbades av Stargardts sjukdom när han var 18 år gammal och började stegvis tappa sin syn.

Nu han hunnit bli 40 år och är nästan helt blind.

– Tänk dig att du tittar in i en väldigt stark lampa. Då blir det bara vitt. Det enda du ser är lite åt sidorna och nedåt. Exakt så ser jag, förklarar McKeever.

Trots det flyger han fram i skidspåret.

När 10 kilometer klassiskt avgjordes under premiärhelgen i Gällivare körde han in på 42:a plats av totalt 74 åkare som tog sig i mål. 

McKeever slog därmed totalt 19 svenskar och var också före den polske åkaren Maciej Starega som har gjort över hundra starter i världscupen.

– Det var riktigt kul i dag, säger McKeever.

– Men det var tufft, så klart. Den här banan är riktigt utmanande.

Hyllas av Peter Larsson

McKeever tävlar vanligtvis i paraskidåkning, då man får ha en guide med sig. Det är därför extra viktigt för honom att hitta bra ryggar att följa i den här typen av lopp.

Det gjorde han i dag.

– Jag låg bakom Teodor Peterson ett tag. Det är alltid kul att få följa honom, han är smidig och snabb och håller ofta en bra fart. När det är en lite längre distans, som den här, har jag också en chans att hålla hans tempo. På kortare distanser sticker han ifrån mig!

Efter loppet stod McKeever och pratade med den tidigare landslagsåkaren Peter Larsson, som har tidigare har arbetat med Kanadas paralandslag.

– Många fokuserar ju på Brians blindhet och de utmaningarna han har där. Men det jag fascineras över är hans kärlek till sporten. Han är 40 år gammal, men är fortfarande lika fascinerad och brinner för att utveckla sporten i Kanada, säger Larsson.

Tjugonde plats i Vasaloppet 

Vad säger om att många svenska åkare tycker det är lite pinsamt att bli slagen av honom?

– Man ska absolut inte skämmas över att bli slagen av honom. Jag menar, Brian slutade på tjugonde plats i Vasaloppet ett år. Han är riktigt bra, även om han inte har synen med sig.

Brian McKeever har en imponerande meritlista med 19 guld i Paralympics och 13 guld på VM. Men nu börjar han fundera på att lägga skidorna på hyllan.

– Jag kör över Peking 2022. Sen kanske jag satsar på en karriär som vallare… om någon litar på en blind vallare.