Bråtens familj: "Det har varit tunga dagar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Mikael Sjöberg

Inge Bråten låg bakom flera svenska OS-medaljer i längdskidåkning.
I fredags kom beskedet att den förre förbundskapten avlidit efter en kort tids sjukdom.

I en intervju med SPORT-Expressen berättar familjen nu om kampen mot cancern - och tackar för svenska folket stöd.

Sveriges och Norges förre förbundskapten i längdskidåkning Inge Bråten avled i fredags morse, 63 år gammal. Han hade då kämpat mot cancer i en dryg månads tid.

– Efter att han kom in på sjukhuset, den 22 mars, gick det väldigt fort. Han svarade inte på behandlingen och blev bara sjukare och sjukare, berättar sonen Sven Inge Bråten och fortsätter:

– Han har varit så sjuk att han inte har klarat att prata, självklart var det väldigt smärtsamt att se honom på sjukhuset.

Ville inte klaga

Inge Bråten hade känt sig sjuk ett tag innan han uppsköte sjukhuset.

– Vi trodde bara det var en förkylning. Men det kan vara att han själv känt att han varit mer sjuk än han velat säga. Han har aldrig velat klaga och ville kanske inte tro att han var så sjuk som han var, berättar sonen.

Under tiden på sjukhuset var det bara de allra närmsta som fick besöka Inge Bråten. Hans hustru Marit och deras två söner Sven Inge och Erlend fanns på plats när Bråten inte orkade kämpa mer.

– Det har varit tunga dagar. Men vi har fått väldigt många fina hälsningar, blommor och fina sms. Det är väldigit vänligt att folk hör av sig och skriver fint i tidningarna. Men synd att han inte får höra det själv.

Varma hälsningar

Sven Inge Bråten vill via SPORT-Expressen skicka en hälsning till alla de svenskar som visat uppskattning för hans far och nu skickat varma hälsningar till familjen.

– Vi visste att han var omtyckt i skidvärlden, att många var glada för honom. Det känns jättebra att läsa att utövarna tyckte om honom, att de upplevde honom som god ledare och stöttepelare.

Inge Bråten kommer att minnas av en hel skidvärld - men framförallt av hustrun Marit och sönerna Sven Inge och Erlend.

– Man vet aldrig hur man ska tackla sådant här, men nu får vi vara tillsammans och minnas de goda stunderna, säger Sven Inge Bråten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.