Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråket: ”Jag hoppas det inte hördes i tv”

Foto: SVT Play.
Foto: SVT Play.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Therese Johaug var överlägsen i söndagens jaktstart.

Där bakom utspelade sig en stenhård spurtstrid mellan Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng. 

Och mitt under loppet rök de två stjärnorna ihop i spåret.

– Jag hoppades att det inte hördes på tv, men det gjorde det tydligen, säger Östberg till NRK.

Ebba Andersson gjorde en stabil jaktstart och körde upp sig till sjätteplats.

Men skiddagen var åter Therese Johaugs. Norskan vann lördagens 10-kilometerslopp i fristil och var ännu mer överlägsen i söndagens efterföljande jaktstart i klassisk stil. Ingen var i närheten av Johaug vid start och i mål var avståndet än större.

Där bakom utspelade sig en hård kamp om de två andra pallplatserna. Drygt en minut bakom Johaug gjorde ryskan Natalja Neprjajeva upp om det med den norska duon Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg.

Östberg förklarar utbrottet: ”I stridens hetta”

Östberg förde länge täten och med 1,5 kilometer kvar, när hon jagades av Weng, sågs norskan vända sig om och skrika argt på sin landsmaninna.

Efter loppet förklarar hon utbrottet.

– Jag sa bara: ”Heidi” lite argt tror jag. Det är sådant som kan hända under skidlopp. Det var lite i stridens hetta när det var 1,5 kilometer kvar, så då lät det lite argt, säger Östberg till NRK.

– Jag hoppades att det inte hördes på tv, men det gjorde det tydligen. Hon hade åkt på mina skidor ett tag, och så hade jag försökt få upp henne att dra lite. Då ville hon inte det, så då tänkte jag att hon i varje fall inte behöver åka på mina skidor. Hon gjorde det inte med flit men jag tänkte att jag i alla fall kan säga från litegrann och det gick bra, fortsätter Östberg. 

Weng: ”Hon sa i från”

Till slut drog ryskan drog det längsta strået i en spurtstrid mot norskorna. För att avgöra tredjeplatsen krävdes målfoto, och med en tålängd lyckades Östberg precis ta sig före Weng för att nå pallen.

– Hon sa i från, säger Weng enligt Dagbladet.

– Jag trampade på hennes stav. Det är sådant som händer, och det hände för mig där bak också. När det blir sådan kamp utanför spåret i lössnö så kan det inträffa, fortsätter Weng.

Ebba Andersson blev bästa svenska när hon klättrade från nionde till en slutlig sjätte plats, efter att ha förlorat spurten om femteplatsen mot finländskan Krista Pärmäkoski. 

Charlotte Kalla blev 12:a (startade 12:a), Moa Lundgren 17:e (8:a), Emma Ribom 21:a (31:a), Anna Dyvik 22:a (26:a) och Evelina Settlin 38:a (48:a).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.