Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Börjar ledsna – kan lägga ner karriären

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Hur många fler motgångar orkar Calle Halfvarsson med?

Inte särskilt många, verkar det som.

– Det krävs att jag börjar få svar den här säsongen. Annars kommer jag nog fundera på vad ska jag göra i stället, säger den svenska längdåkaren.

Den senaste besvikelsen kom i andra etappen av Tour de Ski, söndagens sprint i schweiziska Lenzerheide. Calle Halfvarsson imponerade i kvalet, men fick samtidigt en känning i ena armen och tvingades stå över finalpasset.

Halfvarsson fyller 31 år till våren och fortfarande väntar både han och de svenska skidsupportrarna på att hans inneboende potential ska visa sig i full blom. Den senaste av hans tre individuella världscupsegrar kom 2016 och fortfarande väntar han på sin första individuella mästerskapsmedalj.

Många sjukdomar

I stället har de senaste åren fyllts av sjukdomsbesvär, skador, fall, taktiska felbeslut och stavbrott. Särskilt förkylningar och andra krämpor har stått i vägen, och nu börjar Calle Halfvarsson få nog.

– Jag har lätt att bli lite krasslig. Det är många förkylningar som har satt stopp för mig, jag har varit magsjuk och det har varit mycket krångel. Det är tråkigt, säger Halfvarsson.

– Och jag vet inte riktigt hur många sådana här säsonger till jag orkar med. Jag tar varje säsong för vad det är, så får vi se. Men om det blir många säsonger som det strular så här, då börjar det bli rätt tråkigt. Då är det nog dags att börja tänka på något annat.

TT: Men du är inte där än?

– Nej. Inte riktigt än.

Måste börja lyckas

Han pratar om sina högt uppsatta mål – som att helst nå flera pallplaceringar per säsong och vara med och konkurrera i toppen mer frekvent – och att det var ett par säsonger sedan han nådde dit.

– Jag har mina mål och vet vad jag vill. Och om jag inte når de målen säsong efter säsong, det kanske räcker med två–tre sådana säsonger, så kommer jag nog att ledsna. Då blir det nog inget mer med det här.

– Och jag går väl in på min tredje sådan säsong nu. Så det börjar dra ihop sig. Det ska börja lyckas nu för att jag ska tycka att det är roligt.

En pallplats i fjol

Förra året blev det en pallplats i världscupen för Halfvarsson, en tredjeplats på 15 kilometer klassiskt i Ruka. Det är inte tillräckligt för att hålla motivationen uppe, säger han.

– Jag måste vara på pallen några gånger för att jag ska tycka att det är värt det. Om man en gång har varit på den nivån att man har slagits om pallplatser och varit högt upp i Tour de Ski, då vill man fortsätta vara det. När man får några säsonger där det inte håller, då tycker inte jag att det är så roligt längre. Det är väldigt mycket tid man lägger ner på somrarna och sliter.

– Så något måste börja hända för att jag ska fortsätta tycka att det här är roligt.

Tour de Ski har lämnat Schweiz för Italien, där den tredje etappen körs i Toblach på tisdagen. För herrarna gäller 15 kilometer fristil medan damerna kör 10 kilometer fristil.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.