Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Borde ta det internt – eller bara hålla käften"

Petter Northug.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Vidar Löfshus.
Foto: Nils Petter Nilsson

I går kväll gick Petter Northug till attack mot landslagschefen Vidar Löfshus och menade att han "grävt sin egen grav".

Men förbundet ställer sig bakom Löfshus - och menar att de har förtroende för honom.

"Löfshus har vårt förtroende oavsett vad Petter Northug tycker om honom", skriver norska skidförbundets kommunikationschef Espen Graff i ett sms till Aftenposten.

Petter Northug har haft en tung säsong och blev petad ur den norska landslagstruppen inför minitouren i Kanada.

På torsdagen gick den norska skidstjärnan till hård attack mot landslagschefen Vidar Löfshus, och riktade samtidigt kritik mot laguttagningen.

– Det är väl bara en man inte vill ha med mig. Men han har mest makt. Då blir det skevt. Men så är det när du har Vidar Löfshus emot dig. Han har grävt sin egen grav den här säsongen. Jag tycker han ska försvinna från positionen han har nu, sa Northug bland annat.

"Handlar om hur han hanterar saker"

Han sa också att han tycker att någon annan borde ta över Löfshus jobb.

– Det handlar om hur han hanterar saker. Han har en position som sportchef där han ska visa idrotten från sin bästa sida. Det är inte alla som menar att han har gjort det. Jag vill inte prata som någon form av majoritet, men personligen tycker jag att vi har personer i det här landet som är bättre lämpade för positionen han har. Men jag tycker att han har många kvalitéer som passar på någon annan position.

Löfshus själv brydde sig dock inte nämnvärt om kritiken.

"Det är snällt att Petter hyllar min kompetens. Som landslagsåkare vet han att jag inte tar ut lagen själv. Det gör vi i tränarteamet och förhåller oss till det som är kommunicerat via säsongsinformationen", skrev han i ett sms till Dagbladet.

"Har vårt förtroende"

Och nu får landslagschefen stöd av förbundet.

"Vi tar utspelet i media direkt med Petter Northug, och Löfshus har vårt förtroende oavsett vad Petter Northug tycker om honom", skriver norska skidförbundets kommunikationschef Espen Graff i ett sms till Aftenposten.

Även längkommitténs ledare Torbjörn Skogstad menar att Northugs attack kommer att hanterats internt.

– Som vi har sagt förr skulle vi önska att kommunikationen inte sköttes via medierna utan direkt till sportchef eller tränare. Men nu är det gjort och då ska vi ta det internt, säger Skogstad till tidningen.

Kritiseras av experter

Bland norska skidexperter och journalister får Petter Northug hård kritik för sitt utspel.

"Självklart borde Northug helst ta kritiken internt med Löfshus, eller hålla käften", skriver Lars Tjärnås på norska Canal Plus på Twitter.– Jag upplever det som mycket olyckligt för norsk skidåkning att vår största stjärna har en så stor konflikt med den högsta chefen. Det är svårt problematiskt, säger experten Fredrik Aukland till VG.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.