Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Böndernas ilska mot Vasaloppet

Årets upplaga av Vasaloppet.
Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Nygaard vann herrklassen i Vasaloppet.
Foto: ULF PALM/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Att Vasaloppet anno 2018 var helt vegetarisk uppskattades inte av alla. 

Martin Moraeus, regionordförande för LRF Dalarna, berättar att det har väckt ilska bland svenska bönder. 

– De är skitförbannade, säger han till SVT Dalarna. 

"Det blir en meny helt fri från kött, fågel och fisk, så kallad lakto-ovo-vegetarisk, för deltagarna i Vasaloppet söndagen den 4 mars."

Så skrev Vasaloppet själv på sin hemsida inför det klassiska loppet som avgjordes på söndagen. På kontrollstationerna utmed sträckan har det sedan ett par år tillbaka serverats vegetarisk mat, men nytt för i år var att åkarna även efter avslutat lopp skulle få vegetariskt i form av en grön lasagne. 

– Som ett led i vårt hållbarhetsarbete och för att minska vårt klimatavtryck är vi stolta över att i år servera en mycket god, grön lasagne till alla hungriga Vasaloppsåkare, sa Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. 

Böndernas ilska mot Vasaloppet

Men det har inte uppskattats av alla. Svenska bönder ogillar skarpt Vasaloppets tilltag. 

"När Vasaloppet ska ta ansvar för miljön profilerar de sig genom att bara servera vegetarisk mat. I praktiken innebär det att man bojkottar produkterna som bönderna utefter vasaloppsspåret producerar. Det är inte bara ett svek mot de bönder som varje år ställer upp för att möjliggöra arrangemanget. Det är också ett populistiskt slag i luften", skriver Martin Moraeus, regionordförande för LRF (Lantbrukarnas riksförbund) Dalarna, på Facebook

Han menar att de bönder som upplåter mark efter loppets sträckning är "skitförbannade" och att de får medhåll av bönder från hela Sverige. 

– Det hörde av sig en bonde från Småland som jag aldrig pratat med som tyckte det var ett enormt svek, säger Martin Moraeus till SVT Dalarna. 

Vasaloppets svar efter böndernas kritik

Han poängterar att det som gör bönderna mest upprörda inte är det faktum att de serverar vegetarisk mat, utan hur de har kommunicerat ut det. 

– Vi är inte upprörda över lasagnen, det är kommunikationen. Man slår på stora trumman och fokuserar på det vi producerar som något dåligt, det är ledsamt, säger han. 

Kritiken har lett till att Vasaloppets vd Eva-Lena Frick nu förklarar sig. 

– Från Vasaloppet är vi mycket ledsna över situationen som uppstått. Efter att Vasaloppet gått ut med att vi serverar en grön lasagne till deltagarna på Vasaloppssöndagen har reaktionerna varit mycket starka och omfattande. Många har uppfattat det som att Vasaloppet tar ställning mot lokalproducerat kött vilket inte alls har varit/är vår avsikt. Vår ståndpunkt är återigen att vi ska erbjuda lokala produkter och tjänster i den mån det är möjligt, säger hon till Jordbruksaktuellt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.