Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blytung avslutning för Calle Halfvarsson i Tour de ski

Calle Halfvarsson slutade sexa i Tour de ski
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Calle Halfvarsson var på väg mot sitt bästa Tour de Ski-resultat någonsin.

Men i alpinbacken Alpe Cermis tappade 33-åringen allt och gick i mål på 22:a plats. 

– Jag kan inte åka fortare upp för den här slalombacken än så här, säger Halfvarsson.

Johannes Hösflot Kläbo tog sin tredje seger i Tour de Ski.

Calle Halfvarsson gick ut som tvåa i Tour de Ski-totalen inför klättringen uppför Alpe Cermis. Som bäst hade svensken en tredjeplats från 2015 som bäst i Tour de Ski. Förhoppningarna om att förbättra den noteringen var goda.

Halfvarsson var länge med i täten och såg pigg ut. Men ungefär halvvägs in i klättringen uppför Alpe Cermis tröt krafterna rejält. Svensken rasade i fältet och tog sig, slutkörd, i mål på 22:a plats och slutade sexa totalt i Tour de Ski.

– Det är dåligt. Det är tråkigt. Men jag kan inte åka fortare upp för den här slalombacken än så här, säger Halfvarsson.

Svensken ser fram emot att återgå till världscupen och slippa klättringen. 

– Det kommer riktiga lopp nu framöver. På riktiga banor! Det här en ”hittepå-tävling”, säger han och utvecklar:

– Det är klart att det är en tradition med den här sista etappen som är unik. Men för min del så är det inget som passar speciellt bra.

Halfvarssons kritik: ”Känns bara löjligt”

Johannes Hösflot Kläbo, som inför loppet hade vunnit samtliga sex etapper, tog hem Tour de Ski för tredje gången i karriären. Därmed blev det också trippelt norskt i toppen. 

Simen Krüger, som vann etappen, blev tvåa i sammandraget, 59 sekunder bakom Klæbo. Hans Christer Holund fullbordade den helnorska pallen.

Halfvarsson fick gå tillbaka till prispallen efter loppet då han slutade på en tredjeplats i den individuella sprintpoängcupen under Tour de Ski.

– Det var inte den roligaste pallen att kliva upp. Det känns bara löjligt, säger han.

William Poromaa var bäste svensk för dagen med sin tolfteplats och slutade på 24:e plats i sammandraget med Eric Rosjö precis bakom sig. Johan Häggström blev 43:a och Oskar Svensson 45:a.

Udda draget – lånade lagkamratens skidor: ”Säg inget till henne” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.