Marti Björgen Foto: Nils Petter NilssonMarti Björgen Foto: Nils Petter Nilsson
Marti Björgen Foto: Nils Petter Nilsson
Kristin Störmer Steira Foto: Nils Petter NilssonKristin Störmer Steira Foto: Nils Petter Nilsson
Kristin Störmer Steira Foto: Nils Petter Nilsson
Maiken Caspersen Falla. Foto: Nils Petter NilssonMaiken Caspersen Falla. Foto: Nils Petter Nilsson
Maiken Caspersen Falla. Foto: Nils Petter Nilsson

"Blir förbannad på de här spekulationerna"

Publicerad

SEISER ALM. Fis läkare Rasmus Damsgaard hävdade att medaljörer vid VM 2013 var dopade.

Det får flera åkare att reagera.

Marit Björgen, som var Val di Fiemmes skiddrottning, sågar Damsgaard.

– Jag blir förbannad på de här spekulationerna.

Medaljörer vid VM i Val di Fiemme var dopade.

Det sa Rasmus Damsgaard, internationella skidförbundets medicinska expert, till Aftonbladet vid ett föredrag i Sverige.

Damsgaard menade att otillåtna preparat användes då, och används nu, som antidopingorganisationerna inte kan upptäcka.

Uttalandet var kontroversiellt och väcker reaktioner från medaljörer från Val di Fiemme.

– Man känner sig utpekad. Man blir misstänkliggjord och det tycker jag är väldigt orättvist. Det är bara att kolla på hur många dopingprov jag har gjort. Nu är Norge ett av världens renaste länder, men man känner sig ändå utpekad, säger Maiken Caspersen Falla.

"Alla vi blir anklagade"

Marit Björgen dominerade i vanlig ordning vid VM för två år sedan.

Hon tycker att Damsgaards uttalande kastar en skugga över henne och flera andra medaljörer, bland annat Ida Ingemarsdotter och Charlotte Kalla.

– Alla vi som stod på pallen under VM i Val di Fiemme blir anklagade i och med hans uttalande. På damsidan var det väldigt stor norsk dominans så Damsgaard pekar ju ut oss norskor, Ingemarsdotter och Kalla. Det är oss han riktar sina anklagelser mot.

Vad säger du om hans uttalande?

– Jag blir irriterad och frustrerad. Det han håller på med är rena spekulationer. Han har inte något konkret att komma med. Om han hade haft det hade varit annorlunda. Nu blir jag bara förbannad på de här spekulationerna. 

– Det blir dessutom en skugga över Fis. Fis ska verka för ren idrott, men nu skapar deras dopingchef spekulationer kring något som det inte finns några bevis för.

"Bevisar ingenting"

Kristin Störmer Steira, som var med i Norges guldvinnande stafettlag, tycker inte att Damsgaards kommentarer har någon substans.

– Det blir vagt. Jag tänker inte så mycket på det. Det bevisar ju ingenting.

Känner du dig misstänkliggjord?

– Nej, jag gör inte det.

– Vi har alltid varit klara med att man vet att saker kan upptäckas i efterhand, men det är ingenting man kan grubbla på och bruka energi på. Om det är sant så är det väldigt, väldigt tråkigt, men man får vänta tills det finns bevis för det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag