Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Blev väldigt rädd – det var en chock”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Ragnhild Haga laddade upp inför säsongen när hon plötsligt inte kunde stödja sig på ena benet.

Den norska längdstjärnan hade drabbats av en blodpropp.

– Jag var väldigt rädd, säger hon till NRK.

Den gångna säsongen var en besvikelse för Ragnhild Haga, 30. Nu berättar norskan för första gången vad som störde uppladdningen under försäsongen.

Det var under ett träningsläger i september Haga kände att formen inte fanns där och hon började få svårt att gå.

– Det blev värre och värre att gå till matsalen. Min fot domnade bort när jag tog ner den från sängen eller stolen på grund av bristande blodflöde. Jag fick hoppa för att få i gång benet, säger Ragnhild Haga till NRK.

Efter några dagar kunde hon inte stå på ena benet.

Bytte p-piller innan samlingen

Tillsammans med landslagets sjukgymnast fick Haga hjälp på en vårdcentral och de kunde slå fast att längdåkaren drabbats av en blodpropp.

– Det var en chock. Min pappa hade en blodpropp i lungorna för några år sen. Därför har jag dåliga associationer med blodproppar. Jag var väldigt rädd, säger hon.

Läkarnas teori är att blodproppen orsakades på grund av p-piller.

– Jag bytte p-piller tre veckor innan samlingen.

Under en månad tvingades Ragnhild Haga ligga hemma och göra ingenting.

– Jag kom sen snett in i säsongen, en månad utan hårda träningspass i höstas bidrog mer negativt än jag hade hoppats. Det var tröttsamt att hela tiden jaga ikapp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.