Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Blev uppmanad att inte säga sanningen"

Maria Rydqvist är inte nöjd med hur hon har behandlats av landslagsledningen. Foto: Gepa Pictures.
Foto: Nils Petter Nilsson

Efter sin tunga kritik av landslagsledningen uppmanades Maria Rydqvist att "rannsaka sig själv" av längdchefen Johan Sares.

Men skidstjärnan backar inte. I stället utvecklar Maria Rydqvist nu sin kritik.

– Jag blev uppmanad att inte säga sanningen. Det var absurt, säger Maria Rydqvist.

Det var i ett långt blogginlägg i lördags som Maria Rydqvist beskrev hur hon upplevt den senaste säsongen i landslaget.

Framförallt riktade sig Rydqvist mot hur hon behandlats av den nye herrtränaren Ole Morten Iversen.

I en intervju med SportExpressen samma dag förklarade Rydqvist att hon känt sig både tillplattad och kränkt. Och att hon upplevt att det varit skillnad på hur manliga och kvinnliga åkare behandlats.

På en rak fråga om hon tycker Iversen är lämplig som landslagstränare svarar Rydqvist:

– Nej, definitivt inte.

"Hotar med att jag kommer petas"

Efter artikeln har såväl förbundskapten Rikard Grip som längdchef Johan Sares kommenterat Maria Rydqvist utspel.

– Ole Morten har mitt stöd till 100 procent, sa Rikard Grip till SportExpressen i går.

– Jag är liksom förvånad över att kritiken kommer. Det är nog Maria själv som är den som är den som behöver rannsaka sig själv, sa Johan Sares till SVT Sport.

Men Maria Rydqvist backar inte en millimeter från sin kritik.

– Det är tråkigt att Grip backar upp ett ledarskap där Ole Morten säger åt mig att eftersom jag är sist in så har jag mer att bevisa, säger Maria Rydqvist.

– Likaså att Ole Morten hotar med att jag kommer att petas ur laget om jag inte lägger mig platt och ber om ursäkt inför de andra tjejerna för att jag uteblev från en lek och ett möte då jag behövde ringa hem till mina barn.

 

LÄS MER: "Det här går inte att vifta bort"

 

Hon ifrågasätter även Johan Sares uttalanden.

– Sares tycker att det är tråkigt att jag uttrycker min kritik via min blogg och inte direkt till dem, trots att det är det jag redan har gjort utan någon lösning. I och med det sätt de har behandlat mig är det ganska tydligt att jag behöver hitta andra vägar för att lösa situationen.

Rydqvist fortsätter:

– Ingen av dem förnekar heller hur jag har blivit behandlad, utan att anser att de har agerat korrekt.

Stängdes av från försäsongsläget

Under försäsongen blev Rydqvist, enligt henne själv, avstängd från att delta i ett försäsongsläger i Frankrike på grund av att hon avstått en gemensam samling på lägret före.

– Men jag blev uppmanad att inte säga sanningen till varför jag inte fick följa med till Frankrike. Jag skulle säga att det blivit för tätt mellan lägren för mig. Det var absurt, säger Maria Rydqvist.

Och fortsätter:

– Vilka förutsättningar ger en sådan här miljö åkare att framföra kritik? Hur ska någon av de andra tjejerna våga framföra synpunkter när de ser att kritik kan innebära avstängning?

Förbundskapten Rikard Grip tvekar dock inte att backa upp sin damtränare.

– Det är oerhört olyckligt och tråkigt att Maria känner så här. Och att hon gjorde det under säsongen, men kände att hon inte vågade uttrycka det, säger Grip.

– Men det förändrar inte mitt sätt att se på hur situationen hanterades där och då. Ole Morten har mitt fulla förtroende.

Är det inte ett misslyckande för din organisation att en åkare känner sig tillplattad, kränkt och inte vågar säga vad hon tycker?

– Nej, det tycker jag inte. Däremot är det olyckligt på flera sätt. Det är tråkigt att Maria mått så dåligt, och att hon inte lyft den här frågan mer med mig under den här tiden. Vi har haft många långa samtal, men jag har aldrig fått en tydlig signal om detta under resans gång.