Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blev lurad av Johaug: ”Jag kommer hämnas”

Helene Marie Fossesholm och Therese Johaug.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Fossesholm är Norges nya supertalang.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Ett prank från Therese Johaug grundlurade Norges supertalang Helene Marie Fossesholm under världscupen i Lahtis.

Snart kommer hämnden.

– Och det kommer bli en ordentlig hämnd, säger Fossesholm.

I en intervju med SportExpressen berättar 20-åringen om sin första tid i norska landslaget, uppladdningen inför nästa säsong – och hjälpen från Johaug.

Helene Marie Fossesholm sitter i bilen på väg hem från ett träningsläger i Sognefjell när hon ringer upp SportExpressen från dolt nummer.

– Hej! Det här är Helene Marie Fossesholm. Ni ville visst prata med mig?, säger hon.

Och det är klart att vi vill det.

Den 151 centimeter långa norskan är en av skidvärldens allra mest spännande talanger. Hon har bara hunnit göra elva starter i världscupen, men har redan varit på pallen två gånger om. Dessutom slog hon sig in i det norska stafettlaget som vann VM-guld tidigare i år.

Allt detta som nybliven 20-åring.

Vad kan hon egentligen göra med ytterligare ett års träning? Är det hon som blir den stora utmanaren till Therese Johaug på OS i Peking i vinter?

”Den var riktigt jävlig”

Försäsongen har i alla fall börjat på bästa sätt.

– Jag började träna på allvar för en månad sen ungefär och hittills har allting gått exakt som jag velat. Jag känner mig verkligen motiverad inför en ny säsong och ser fram emot all träning som ska genomföras, säger Fossesholm.

Gör du några förändringar i ditt upplägg jämfört med förra säsongen?

– Nej. Det blir lite mer höghöjdsträning bara, med tanke på att OS avgörs på höjd. Vi ska på två höjdläger med landslaget och det är väl framför allt det som är nytt. Annars kör jag vidare på det som jag har trott på i alla år, det som har fungerat för mig.

Vad har du för erfarenhet av hög höjd?

– Första gången jag var på hög höjd var faktiskt i världscupavslutningen i Engadin nu.

Och där var du sjua i masstarten och femma i jaktstarten?

– Exakt, så jag verkar klara höjd ganska bra.

Fossesholm (till höger) med stafettlaget som tog VM-guld i Oberstdorf.
Foto: TASS / SERGEI BOBYLEV/TASS/SIPA USA SIPA USA

Helene Marie Fossesholm, som har sina främsta styrkor i distansloppen, gjorde debut i världscupen redan under säsongen 2019/2020 och det märktes direkt att hon var något alldeles extra. I sin blott andra start körde hon hem en femteplats på 10 kilometer fristil i Falun.

Men det var under den senaste säsongen som hon på allvar tog klivet in i den yppersta världseliten.

– Den säsongen var över all förväntan. Och då pratar jag om mina egna förväntningar. Det är otroligt hög nivå i världseliten och det är mycket som måste klaffa för att man ska kunna vara med där uppe i toppen, men det lyckades jag med. Två pallplatser. VM-guld i stafett. Jag har inte mycket att klaga på!

Fossesholm fortsätter:

– Eller ja, tremilen på VM var ingen höjdare. Usch, den var riktigt jävlig.

Hon körde in som 25:a där, i varma och svåra förhållanden.

– Jag var helt slut direkt i starten. Och då var det tre mil kvar att åka, i det där föret. Nej, det var ingen bra dag för mig. Men så är det! Det är bara att ta sig igenom det. Jag körde på och bröt inte. Det krävs mer än en dålig dagsform för att jag ska bryta ett lopp. Det ska vara en skada eller något liknande. Annars krigar jag på, säger Fossesholm som slutade sexa och åtta i de andra två individuella loppen på VM.

Blev lurad av Johaug

Vad var höjdpunkten om du ska välja ut ett lopp från säsongen?

– Får jag ta två?

Okej då.

– Då säger jag andraplatsen i skiathlon i Lahtis. Och så stafetten på VM. Det är något speciellt med att lyckas som lag. Det var helt sjukt faktiskt.

Utifrån sett verkar det som att du kommit in väldigt bra i det norska laget och att ni har väldigt kul ihop. Är det så?

– Verkligen. Det är ett härligt gäng som tagit emot mig med öppna armar från dag ett. Det har inte alls varit svårt att komma in i gruppen. Vi trivs väldigt bra ihop och jag ser fram emot varje samling med landslaget bara för att få träffa alla – och det tror jag är viktigt. Trivs du med dina lagkompisar kommer du att få till bättre träning och lyckas bättre på tävlingarna, det är jag övertygad om.

– Vi skojar och har kul ihop mellan träningspassen och sen är det fullt fokus när det är dags att prestera.

Ett exempel på den skojfriska stämningen i det norska landslaget fick vi se under världscupen i Lahtis. Det var stafett och Fossesholm gjorde en urstark insats på tredjesträckan och växlade in i ledning, med 51 sekunder ner till tvåan.

Då kom Tiril Udnes Weng och Therese Johaug, som kört första och andra sträckan, fram till henne med bistra miner. Och Johaug sa att laget blivit diskad på grund av att Fossesholm kört fel.

Fossesholm in action.
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES

Fossesholm blev chockad och var nära att börja gråta – men det var bara ett prank.

Hon hade inte åkt fel. De var inte diskade.

– Jag ska hämnas för det där! Hämnden kommer, säger Helene Marie Fossesholm när vi tar upp situationen fem månader senare.

– Och det som är så fint är att det bara är jag som vet när den kommer. Om den kommer i nästa vecka, om en månad eller om ett år – det är det bara jag som vet. Och det är helt underbart. Jag älskar den situationen.

Hon fortsätter med lättsam ton:

– Det kommer att komma något ordentligt tillbaka, för det där pranket i Lahtis var ordentligt.

”Det var helt galet”

Innan vi rundar av intervjun måste vi höra oss för om statusen på Therese Johaug. Inför den förra säsongen talades det om att hon börjar bli till åren (Johaug är 32 år) och att någon av de yngre åkarna som Frida Karlsson eller Ebba Andersson kanske var redo att peta ner henne från tronen.

Men så blev det inte. Johaug lämnade VM med fyra guldmedaljer runt halsen.

Tror du att någon av er yngre åkare kan lyckas peta ner Therese Johaug från tronen den här säsongen i stället?

– Så här är det: Therese kommer fortsätta att vara exakt lika bra som hon alltid varit. Hon kommer inte att tappa sin nivå. Därmed är det upp till oss andra att göra jobbet och ge henne en fajt. Och det ska verkligen bli spännande att se om vi andra kan närma oss och komma lite närmare henne.

– På VM var hon ju helt överlägsen. Jag finner knappt ord för det hon gjorde där. Det var helt galet.

Hur mycket kan du lära dig av Therese när tränar ihop med henne?

– Väldigt mycket. Bara en sån sak som hur hon åker tekniskt, hon är så stabil och hon faller aldrig ihop utan håller positionen även när hon är trött. Det är en sån sak som jag kan titta på under passen vi kör ihop. Men hon imponerar ju hela tiden och det är väldigt motiverande att träna med henne och försöka lära sig saker. Hon ger mig tips och tricks också och det är jag väldigt tacksam för.

– Men det är inte bara hon som gör det, utan alla hjälper till och jag lär mig av alla. Det är det som gör oss till ett så starkt lag. Men det är klart…det är speciellt med Therese eftersom hon är så extremt bra.


LÄS MER: Sofia Henriksson petas från landslaget: ”Hårt”

LÄS MER: Mia Eriksson, 33, lägger av: ”Ett tufft beslut”

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

Från 2020: Här vinner Fossesholm guld på JVM.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.