Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Blandar in mina barn – går inte att försvara”

Mathias Fredriksson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
André Pops och Mathias Fredriksson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

SEEFELD. Sedan 2013 har han guidat tv-publiken fram genom skidspåren i Vinterstudion. 

Men Mathias Fredriksson, 46, identifierar sig inte som tv-expert. 

Nej, jobbet som expert är något han ser som ett deltidsjobb vid sidan av att vara familjefar och affärsman. 

– Jag är i en period i livet där ekorrhjulet rullar på och det är svårt att hinna med allting, säger han. 

Efter en OS-medalj, fyra VM-medaljer och en seger i den totala världscupen valde Mathias Fredriksson att lägga skidorna på hyllan i april 2012. Men banden med sporten bröts aldrig. Redan året började han jobba som tv-expert åt TV4 innan han 2014 tog över som en efter Per Elofsson i SVT:s Vinterstudion. 

Ett jobb det inte var säkert att han skulle ta. 

– Jag pratade med TV4 om en förlängning innan SVT hörde av sig. Jag var inte helt klar på att gå till dem, så jag fick rådfråga folk runtomkring mig. De sa alla att jag hade varit korkad om jag hade fortsatt på fyran och inte gått till SVT, säger Fredriksson. 

Så vännerna övertygade Fredriksson som sedan dess har varit en given del av SVT:s bevakning av längdskidåkningen, men trots det tänker han inte på sig själv som en tv-expert. 

– Nej, inte alls. Det här är något jag gör någon helg på vintern bara. Det är kul att göra, men jag ser mig inte som en expert. 

Mathias Fredrikssons krav på SVT

Att han ser på jobbet med Vinterstudion som ett deltidsjobb är helt avgörande för att Fredriksson ska hålla på med det. För även om han trivs väldigt bra med den roll han har i produktionen är han inte intresserad av att öka arbetsbördan. 

För det skulle stjäla tid från något som ligger högre upp på prioriteringslistan för honom. Nämligen hans roll som förälder. Fredriksson har haft som krav på SVT att han själv får vara med och påverka antal helger han blir borta, så att det inte går ut för mycket över familjen. 

– Jag har sagt hur många helger jag vill göra. Det har funkat bra. Just nu tycker jag det är på lagom nivå. Det är lätt för mig som är i väg, det är svårare för familjen hemma som får rodda där. Jag har varit väldigt selektiv och jag har pratat ihop mig med familjen hemma så de vet hur många helger jag är borta. 

Vid sidan av tv-jobbet och jobbet som förälder ser Fredriksson sig som en affärsman. Han berättar att han ”alltid varit intresserad av att göra affärer” och är bland annat delägare i investmentbolaget Init MAEM Holding AB. 

Ett av Fredrikssons större projekt som affärsman är byggandet av flera villor i det område som skiljer Östersund stad från Östersund skidstadion. Projektet sjösatte Fredriksson redan 2014 - men det är fortfarande inte klar. Anledningen är att det har uppstått en fejd mellan honom och grannarna till den tilltänkta marken att bygga på. 

Fredriksson om behandlingen av familjen: ”Blir som en lejonmamma”

Det senaste som hänt är att detaljplanen godkänts men överklagats till mark- och miljödomstolen. Men innan dess har de som opponerat sig mot byggandet bland annat satt upp protestlappar på Fredrikssons barns skola. Något som gör den före detta skidstjärnan väldigt upprörd. 

– Jag kan säga så här, jag blev irriterad. Om man går på mig som vuxen person det är en sak. Det har varit 50 insändare i tidningen, den ena sämre än den andra. De har hittat på allt möjligt. Det bryr jag mig inte om, men när man blandar in min familj och mina barn, då blir man som en lejonmamma. Då går man över en gräns - en kraftig gräns. Då gör man som förälder allt för att försvara sin familj. För då har de gjort fel, det går inte att försvara någonstans, säger han. 

Men det är inget som Fredriksson tänker på just nu. Nu är han i Seefeld för ett VM som han tror kommer att bli väldigt lyckat för svensk del. Fredriksson säger att han tror på åtta medaljer för Sverige och pekar ut torsdagens sprint som en möjlighet för mer än en medalj. 

Precis som tidigare sändningar från Vinterstudion så kommer mängder av svenskar att bänka sig framför tv-apparaterna för att följa tävlingarna. Det är i de här sammanhangen som de har  chansen att på allvar att ta plats i den svenska idrottshistorien och slå sig in i folks hjärtan. 

Kollar man historiskt vilka som vunnit Jerringpriset kan man snabbt se att skidåkare blir väldigt folkkära, men när vi frågar Fredriksson om han tror att han kan bli folkkär av att synas i det sammanhanget tystnar han en stund innan han säger: 

– Nej… är det bra att vara folkkär? Är man inte lite tråkig då? 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

MISSA INTE: VM-guiden – 204 sidor om vinterns mästerskap. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.