Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Ferrys oro efter Johaug-avslöjandet

Björn Ferry.Foto: Emmalisa Pauly
Therese Johaug.Foto: Hakon Mosvold Larsen / AP TT NYHETSBYRÅN

Flera internationella skidåkare är skadeglada efter att Therese Johaug testat positivt för doping.

Och Björn Ferry är orolig för att fallet kan komma att påverka Sverige negativt.

– Förtroendet för alla sänks ju, säger Ferry.

 

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Therese Johaug testade positivt för den anabola steroiden clostebol under det norska skidlandslagets läger i italienska Livigno. Enligt Johaug själv så fick hon i sig den förbjudna substansen av misstag då hon använde läppsalvan Trofodermin som hon fått av landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen. Bendiksen ska ha lovat Johaug att salvan inte innehöll några förbjudna substanser, men erkände på en presskonferens på torsdagen att han misslyckats med sitt jobb då han inte upptäckt att salvan innehöll en anabol steroid.

"Sätter likhetstecken mellan Sverige och Norge"

Just den detaljen är det många som gör sig lustiga över, för på bilder på förpackningen står det tydligt "doping". Såväl polska Justyna Kowalczyk som Aino-Kaisa Saarinen har lagt ut bilder på salvans förpackning.

Den förre skidskytten Björn Ferry har märkt av samma skadeglädje bland folk på stan - men är orolig att det som har hänt Johaug kan komma att påverka Sverige i förlängningen.

– Kowalczyk och Saarinen är jätteskadeglada för det här. Med ryssarna är det ännu värre. Det här påverkar synen på Sverige också. Andra nationer sätter likhetstecken mellan Sverige och Norge. Det här kommer att drabba förtroendet för all idrott och framför allt konditionsidrotterna, säger han till VK.se.

"Är inte ett dugg bättre"

För SportExpressen utvecklar Ferry sitt resonemang.

– Jag tänker på debatten. Det känns ju som att det är vi och Norge som är de starkaste dopingmotståndarna. Den känslan har man ju. Att vi dömer hårt när någon åker dit och vill se hårdare straff, så det är säkert flera som har känt sig träffade av den kritiken. Så nu när det blir ett dopingfall i ett av de här länderna så tänker de "yeees", säger Ferry och tillägger:

– Det ska mycket till för att Saarinen ska stå där med tuben. De känns som att de är skadeglada och säger: "där ser ni att ni inte är ett dugg bättre".

Och det påverkar då Sverige i förlängningen menar du, trots att det är Norge som det drabbar direkt?

– Ja, förtroendet för alla sänks ju, så är det ju. Det är som att den politiker man har störst förtroende för skulle fuska med skatten och mörda - det påverkar ju alla politiker, inte bara den politikern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.