Björn Ferrys kritik: "Det är smutsigt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Cornelia Nordström

Svenska skidförbundets sponsoravtal med McDonalds fick kritik från norska landslagsledningen. Men att hamburgerkedjans logga pryder vinterns landslagsdräkter är inget som berör SVT:s nya expertkommentator, Björn Ferry.

– Kan man ha Vattenfall så är väl allt okej, säger Ferry till SportExpressen.se

När skidförbundets sponsoravtal med McDonalds offentliggjordes höjdes flera ögonbryn i grannlandet Norge.

– Jag är överraskad. Vi hade aldrig velat förknippas med McDonald's på det sättet, sa Bernt Halvar Olderskog, kommersiell chef på norska skidförbundet, när SportExpressen.se pratade med honom under landslagslägret i Val Senales.

Björn Ferry tycker inte att svenskarnas val av sponsor är speciellt kontroversiellt.

– Visst händer det att skidåkare äter på McDonalds, men det är inte det vanligaste, säger Ferry.

Han fortsätter:

– Men pengarna måste in, och det finns värre saker än McDonalds skulle jag säga.

Sågar Vattenfall

Enligt Ferry är skidförbundets huvudsponsor Vattenfall en av de värre sponsorerna. Företaget ska öppna fem nya kolgruvor i Tyskland. Tidigare har man haft såväl kol- som kärnkraftverk i Tyskland.

– Imagemässigt har de alltid varit "vattenkraft, svenskt och svensk idrott" i många år. Det var för ett par år sedan man fick klart för sig att det är ett smutsigt energibolag, säger Ferry.

OS-guldmedaljören från Vancouver menar att många företag sponsrar idrotten strategiskt.

– Alla sådana här tvivelaktiga företag brukar använda idrotten för att få ett bättre varumärke. Det är en del av grundidén. Sedan får man avgöra själv om man tycker att det är bra eller inte.

Björn Ferry har själv ett starkt miljöengagemang och menar att man måste se ekonomi och klimat som samma fråga. Han tror att Vattenfalls affärer i Tyskland saknar stöd hos Sveriges befolkning.

– Frågar man svenska folket vet jag inte om det finns något större intresse för att ha kolgruvor, kolkraftverk eller kärnkraftverk i Tyskland, säger han.

Premiär som expert

I våras lade Björn Ferry geväret på hyllan efter en lång karriär. I vinter kommer han höras i SVT:s sändningar från världscupen och VM i skidskytte. Tillsammans med Magdalena Forsberg ska han dela på sysslan som expertkommentator.

– Det är lite osäkert, men efter lite tid kommer man in i det. Det ska bli kul och inspirerande, säger han.

Efter att Ferry och Carl-Johan Bergman tackat för sig står Sveriges hopp i vinter till Fredrik Lindström.

– Han är redan en stjärna, och på förhand är det han som har de största chanserna. Sedan hoppas man att någon av de andra ska ta ett rejält kliv.

Men i världscupen tror Ferry på en ung norrman som segrare, före mer etablerade åkare som Martin Fourcade och Emil Hegle Svendsen. Ferry tror nämligen på Johannes Bö, 21, lillebror till storstjärnan Tarjei.

– De som är unga och har allting framför sig har en annan drivkraft naturligt, tror jag. Han är redan etablerad, Johannes Bö. Men tar han ett litet steg till kan han vara ganska dominant, säger Björn Ferry.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.