Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björgen osäker: ”Jag har sett dem på tv...”

Marit Björgen åker sitt första Vasalopp under söndagen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Lina Korsgren vann Tjejvasan Elit efter en spurtduell med Britta Johansson Norgren.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HEIDI KOIVUNEN / STELLA PICTURES

Marit Björgen, 40, ska göra något som hon aldrig gjort förut.

Under söndagen väntar nio mil med stakning mellan Sälen och Mora för att kämpa om segern i Vasaloppet.

Och hon har ingen aning om hur stora hennes chanser är.

– Det är roligt att känna på nervositeten igen, den har varit borta i tre år, säger Björgen.

Coronaviruset ställde in den stora folkfesten i Vasaloppet och i stället ligger allt fokus på toppåkarna under söndagen.

En av dessa åkare är Marit Björgen, snart 41 år, som förra sommaren meddelade att hon skulle satsa mot Vasaloppet efter att ha avslutat världscupkarriären 2018.

Nu är det dags och mycket är osäkert eftersom hon inte tävlat mot de andra favoriterna i långlopp.

– Jag känner mig i okej form. Jag är spänd och undrar hur snabbt de andra tjejerna åker. Jag har sett dem på tv men det är svårt att veta hur snabbt de åker. Jag vet inte om jag har formen jag måste ha för att följa dem eller inte. Jag är riktigt spänd och nervös för söndag, säger Björgen inför loppet.

Marit Björgen inför Vasaloppet

Nio mil blir den längsta tävlingen i karriären för Björgen som är världens mest framgångsrika längdskidåkare någonsin. Hon har försökt simulera sträckan på träning. 

– Det är brutalt men det är ju en utmaning att klara av. Det är en ny utmaning för mig och jag har inte stakat mig igenom något lopp förut. Det är nytt och det är nytt för kroppen att åka nio mil. Det är seger i sig att klara det och så hoppas jag att jag kan vara med och prägla lite av loppet, säger Björgen.

Hon vet inte om nio mil passar henne perfekt.

– Längre lopp har passat mig bra men det är skillnad mellan att åka tre, fem eller nio mil. Jag tror de sista tre milen blir avgörande. Vem som har mest kraft i armarna. Det som är spännande är att se om jag har nivån. Tjejerna som är bäst har varit med i flera år, för mig är det nytt. Jag skulle säga att jag är en outsider, så får vi se om jag klarar av att vara med och kämpa där framme.

”Tränar hälften av det jag gjorde”

Taktiken är att hänga med och se vad som händer. Björgen vet dock inte vad hon skulle ha för chanser mot någon av de svenska favoriterna Lina Korsgren och Britta Johansson Norgren i en spurt.

– Lina och Britta är ju ganska snabba. Jag har passerat 40 så jag har inte blivit snabbare, det har jag inte. Det är svårt att säga, det ska också åkas nio mil först så det gäller att ha kvar kraft i armarna. Britta har jag spurtat mot men det är länge, länge sedan.

Marit Björgen är motiverad inför den helt nya upplevelsen.

– Det har varit mycket prat om comeback men det är ju inte comeback till det som det var förr. Jag tränar hälften av det jag gjorde när jag åkte världscupen. Det är intressant att se vad jag kan få ut av det.

– Det är roligt att känna på nervositeten igen, den har varit borta i tre år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.