Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björgen om sorgen: "Förändrade oss alla"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"DET PÅVERKADE MÅNGA I LAGET". Sju månader efter OS i Sotji berättar nu den norska skiddrottningen Marit Björgen om tragedin som drabbade landslagskamraten Astrid Jacobsen, vars bror gick bort i samband med tävlingarna. "Vi tog oss igenom allt tillsammans. Som ett lag", säger Björgen till SPORT-Expressen.
Foto: Nils Petter Nilsson

LIVIGNO. Tragedin under OS i Sotji chockade hela det norska damlandslaget.

Sju månader senare är inget glömt.

Men sju månader senare är heller inte allt längre bara nattsvart.

- Det som hände i Sotji förändrade oss alla. Vi är starkare nu. Ärligare mot varandra, säger Marit Björgen till SPORT-Expressen.

Det var dagen före OS-premiären i Sotji som beskedet kom att norska landslagsåkaren Astrid Jacobsens bror avlidit.

Dagen efter åkte hela laget i sorgband. Och grät öppet i varandras armar efter målgång.

Ganska precis ett halvår senare är nu det norska damlandslaget på försäsongsläger i Livigno. En sliten Astrid Jacobsen vilar hemma i Oslo, men resten av stjärnorna är på plats.

Och minnet av sorgen i Sotji är fortfarande i högsta grad närvarande.

Hur tufft var det för er de där dagarna egentligen?

- Det var ju självklart jobbigast för Astrid. Hon miste en av sina allra närmaste i livet. Men det påverkade också många i laget väldigt mycket, säger Marit Björgen.

Den norska superstjärnan fortsätter:

- Men vi upptäckte också att vi fanns där för varandra när det behövdes som mest. Hur viktigt det är med vänner när något sådant händer.

Hur menar du?

- Vi tog oss igenom allt tillsammans. Som ett lag. Och det stärkte oss alla.

Struligt OS

Även om norskorna tog fyra OS-guld i Sotji var det långt ifrån ett problemfritt mästerskap. Först och främst på grund av Jacobsens personliga tragedi, men det fanns även sportsliga problem.

Som det missade stafettguldet. Som vallaproblem. Som rubrikskapande petningar av stjärnåkare.

- Så här i efterhand ser jag att hela den situationen vi tvingades uppleva i Sotji gjorde att vi blev ännu tätare. Något som syns i dag, säger Björgen.

"Mer öppna nu"

Hur yttrar sig det konkret?

- Jag märker ju nu på sommarens läger att vi alla är mer öppna mot varandra. Är det något som någon är missnöjd med tas det upp direkt.

Och det är viktigt?

- Verkligen. Det är kanske till och med det som är allra svårast inom ett lag: Att våga prata om saker som inte känns bra. Ha tryggheten att prata öppet om de saker som irriterar dig.

Marit Björgen fortsätter:

- Och där har vi kommit väldigt, väldigt långt i sommar.

NORSKORNAS OS - FYRA GULD OCH FYRA PRÖVNINGAR

1) DÖDSFALLET

Det var inte ens ett dygn kvar till första OS-distansen när Astrid Jacobsen (bilden) fick ta emot beskedet att hennes bror var död. Jacobsen var själv inte uttagen till premiärdistansen, men nyheten satte ändå sin prägel på loppet. Norskorna åkte i sorgband - och fick märkligt nog kritik av IOK för det beslutet.

2) VILLERVALLAN

Samtidigt som det svenska vallateamet hittade rätt från start var läget det motsatta för de norska kollegorna. Det drabbade de norska herrarna hårdast, men även Björgen, Therese Johaug & Co fick slita ont i spåren. Ändå blev det fyra OS-guld för de norska damerna.

3) STAFETTCHOCKEN

Säkraste OS-vinnaren på förhand? Norska damlaget i stafetten. Facit? Det blev inte ens medalj - samtidigt som Sverige vann. En av de största sensationerna i vinter-OS på många, många år. "Den största besvikelsen under hela min tid i landslaget", säger Therese Johaug om stafettfiaskot.

4) INTERNA KRITIKEN

Det började med att dåvarande världscuptvåan Astrid Jacobsen tidigt petades från premiärdistansen. "Jag förstår ingenting", sa Jacobsen. Sedan petades Maiken Caspersen Falla från sprintstafetten - bara dagar efter att hon vunnit guldet i individuell sprint. "Jag borde fått chansen", sa Falla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.