Björgen om kritiken mot hennes kropp

LIVIGNO. Bilder på hennes över­armar har flera gånger utlöst hätska insinuationer om doping.

Marit Björgen verkar inte bry sig nämnvärt. Tvärtom, faktiskt.

- Jag har inte tränat så här mycket styrketräning på flera år, säger 32-åringen.

Så hur stark är egentligen den norska superstjärnan? SPORT-Expressen följde med Marit Björgen en kväll på gymmet för att hitta svaret.

- Hörru? Borde de inte vara här nu?

Jag förstår fotograf Nilsson s ödmjuka undran. Vi har stått i 45 minuter på en parkering och väntat nu.

Marit Björgen, Therese Johaug och de andra åkarna i det norska damlandslaget skulle ju bara köra ett kortare pass rullskidor som uppvärmning till kvällens styrkepass.

Men kvällen är rätt fin.

Omgivningarna rent bedövande vackra.

Och positionen som världens bästa längdåkare behåller man bara genom att ständigt utmana sin egen kropp. Det vet Marit Björgen bättre än de flesta.

Och därför blir vi stående på en parkering i Livigno ett bra tag till.

Blivit ifrågasatt

Några timmar tidigare träffades vi på ett hotell i den italienska alpbyn. Det var där jag försiktigt lade fram en förfrågan om att dokumentera kvällens träningspass i den lokala styrkelokalen.

- Nja, jag vet inte riktigt, säger damernas förbundskapten Egil Kristiansen.

- Vi får se, säger Björgen själv.

Jag är ärligt talat inte direkt överraskad över deras tvekan. Få nordiska idrottskvinnor har blivit så ifrågasatta om sin kropp som just Marit Björgen. Efter varje gång hon spänt sina biceps framför en kamera känns det som om hon blivit misstänkliggjord.

Ta bara den 7 januari i år.

Mitt under pågående Tour de ski blev Björgen utsedd till årets kvinnliga idrottsutövare i Norge. I en improviserad tv-studio samma kväll nere i Val di Fiemme lyfte Björgen iförd en ärmlös klänning upp priset - i form av en tung glaskula - medan kamerorna smattrade.

Reaktionerna lär inte vänta på sig.

- Det där klarar du inte enbart med hjälp av vanlig träning. Men det du inte fått av Gud kan du få en av norsk idrottsläkare, sa Kari-Pekka Kyrö, tidigare finsk landslagstränare till tidningen Iltalehti.

Och så var ännu en så kallad mediestorm i gång.

Är sjöblöta av svett

Så nä, jag har inga större förhoppningar om att SPORT-Expressen ska få en exklusiv inbjudan till en kväll med svett, skivstång, vikter och Björgen.

Det visar sig att jag hade alldeles fel.

När Marit Björgen och Therese Johaug kommer gående över parkeringen är de redan sjöblöta av svett efter sitt konditions­pass.

Inne på gymmet drar nästa pass i gång omgående. Samtidigt som Johaug och övriga åkare glatt pratande börjar lyfta vikter i en del av lokalen väljer Marit Björgen sin egen väg.

Tillsammans med en tränare genomför hon större delen av passet på sidan av de andra.

Och ja, det ser ruskigt imponerande ut.

- Äh, jag ser kanske mycket starkare ut än jag egentligen är.

Tja, ingen lär i alla fall påstå att den norska skiddrottningen ser direkt kraftlös ut. Marit Björgen har i och för sig i alla år sett ut som ett fysiskt fenomen i spåren.

- Men jag har aldrig tränat mer styrketräning än någon annan i laget. För min del beror mycket på mina gener, säger Björgen.

Tränar mest överkroppen

32-åringen fortsätter:

- Jag är helt enkelt en person som verkar få stora muskler bara jag är inne i ett styrkerum. Mina föräldrar och syskon är likadana.

Behöver du egentligen mer muskler?

- Styrkemässigt har jag faktiskt förbättrat mig hela försäsongen. Jag har inte tränat så här mycket styrketräning på många år.

Vad har du tränat mest?

- Mage, rygg och rent allmänt överkroppen. Jag vill bli starkare, stabilare för att kunna hålla de tekniska positionerna under loppen.

Den ökade tiden i gymmen gäller inte bara Marit Björgen. Hela det norska damlandslaget har lagt fokus på ökad styrketräning inför den här säsongen.

- Alla i laget har höjt sin totala tränings­mängd. Och en del i det har varit mer styrketräning, säger Egil Kristiansen.

Resultatet?

- Tjejerna har aldrig varit bättre tränade än i år.

Therese Johaug, 24, bekräftar bilden.

- Ja, jag ser redan nu en klar förbättring. Jämfört med i våras har jag ökat med ganska många procent i faktiskt alla våra styrketester, säger Johaug.

"Undviker att läsa såna artiklar"

Mörkret har sänkt sig utanför panorama­fönstren på Aquagranda Wellness Park i Livigno. I styrke­lokalen fortsätter slamret av vikter och plågade stön att fylla luften.

Den sista delen av passet genomför Marit Björgen med hjälp av en ytterst entusiastisk Therese Johaug.

Jag tror inte att det här reportaget kommer att generera någon ny, infekterad, debatt runt Björgens muskelmassa.

Men säker kan man aldrig vara. Däremot kan ni vara helt säkra på att den i så fall inte kommer att följas av huvudpersonen själv.

- Nej, jag försöker stänga ute det. Jag undviker att läsa såna artiklar, säger Björgen.

Vad tycker du om allt det här?

- Det har inte varit några trevliga diskussioner. Men jag vet vad jag står för. Vad andra tycker bryr jag mig inte om.

Björgen fortsätter:

- Jag ser ju ut som jag gör. Och det är inget jag kan göra något åt.

FAKTA

Världscupen 2011-2012

Den norska dominansen är tämligen total. Inte bara för att Marit Björgen vann världscupen med Therese Johaug på tredje plats. Det var norska åkare på sju (!) av de tolv första platserna i den totala världscupen.

Sverige? Bara en enda åkare bland de 20 bästa. Mer exakt Charlotte Kalla på den fjärde platsen, dock långt i från en plats bland de tre bästa.

VM i Oslo 2011

Efter några dagars tävlande dök ett oväntat ämne upp i medierna: Vore det inte bra om norskorna vann lite mindre? Men så var också utdelningen för Björgen & Co makalös: Man vann fem av sex guld, åtta medaljer totalt.

Sverige? Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter tog det enda icke-norska guldet under hela VM. I sprintstafetten. Dessutom tog Sverige silver i vanliga stafetten.

OS i Vancouver 2010

Det var liksom inget snack om vem som var den stora OS-drottningen i Vancouver. Marit Björgen var i en strålande form genom hela mästerskapet och vann medalj i varje lopp hon ställde upp i. Närmare bestämt: 3 guld, 1 silver, 1 brons.

Sverige? Jodå, det var ett suveränt blågult OS också. Guld på 10 km för Charlotte Kalla, silver på 20 km för Anna Haag, silver i sprintstafetten för Kalla/Haag. Sammanställning: TOMAS PETTERSSON

FAKTA

17- 18 november:

Nationell premiär, Bruksvallarna.

24- 25 november:

Världscuppremiär, Gällivare.

30 nov- 2 dec:

Världscupen, Kuusamo, Finland.

7- 8 december:

Världscupen, Quebec, Kanada.

13- 16 december:

Världscupen, Canmore, Kanada.

29 dec- 6 januari:

Tour de ski, Tyskland, Schweiz, Italien.

12- 13 januari:

Världscupen, Liberec, Tjeckien.

19- 20 januari:

Världscupen, La Clusaz, Frankrike.

1- 3 februari:

Världscupen, Sotji, Ryssland.

16- 17 februari:

Världscupen, Davos, Schweiz.

20 februari- 3 mars:

VM, Val di Fiemme, Italien.

9- 10 mars:

Världscupen, Lahti, Finland.

13 mars:

Världscupen, Drammen, Norge.

16- 17 mars:

Världscupen,

Oslo, Norge.

20- 24 mars:

Världscupen,

Stockholm, Falun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.