Björgen om Johaugs dom: "Det är löjligt"

Marit Björgen
Foto: Nils Petter Nilsson
Therese Johaug
Foto: Heiko Junge / AP TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug stängdes av i 13 månader efter att hon testat positivt för clostebol. 

Hennes vän Marit Björgen tycker att domen är alldeles för hård. 

– Det är löjligt, säger hon till NRK

I fjol kom Antidoping Norge med en straffrekommendation i fallet Therese Johaug. Deras rekommendation var att skidstjärnan skulle stängas av i 14 månader för att ha ertappats med den anabola steroiden clostebol i kroppen. Men det slutgiltiga avgörandet vilade hos domsutvalet, en gren i det norska idrottsförbundet. Efter att de hade hållit i en form av rättegång med Johaug så valde de att sänka Johaugs straff med en månad - till 13 månader. 

Därmed missar Johaug som väntat VM i Lahtis, men kommer att få tävla igen lagom till OS 2018. 

Björgens ilska mot domen

Det straffet är alldeles för hårt menar Johaugs landslagskamrat och vän Marit Björgen. Den norska skiddrottningen menar att det är konstigt att stänga av Johaug så länge om de tror på hennes historia att hon fick i sin clostebol via läppsalvan som landslagsläkaren gav henne. 

– Det är löjligt rent ut sagt. Det är svårt att förstå. Therese blir trodd. Hon har haft otur och fått i sig det genom en salva som hon har till sina läppar, ändå så stängs hon av i 13 månader. Det säger en del om vår rättssäkerhet, vi har ingenting att sätta emot, säger Björgen till NRK

Björgens dåliga samvete

Björgen menar att även om Johaug är tillbaka i tävling nästa år så innebär avstängningen att hela hennes stötteapparat försvinner. 

– Hon förlorar allt det hon har runt sig. Sina vänner i landslaget och möjligheten att använda Olympiatoppen. 

Björgen berättar att hon har träffat Johaug ett antal gånger sedan dopinghistorien tog fart, men hon önskar att hon hade träffat henne oftare. 

– Eftersom man ofta är på resande fot har det varit svårt att vara där för Therese. Jag hade velat vara med henne mer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.