Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björgen fick en son: "Vi är väldigt stolta"

Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson

Marit Björgen har blivit mamma till en liten pojke.

Den norska skidstjärnan födde under natten till lördagen – och låter meddela att alla mår bra.

– Vi är väldigt stolta föräldrar, säger Björgen i ett pressmeddelande.

Det var i juni Marit Björgen, 35, öppnade en pressträff med att hon skulle "släppa en bomb".

Skulle hon lägga av?

Självklart inte.

Den norska skiddrottningen lät meddela att hon var gravid och att planerad nedkomst var i december. Därmed ställde hon in i princip hela tävlingssäsongen, med en öppning för att delta under de sista tävlingarna på året.

Under tiden har Björgen fortsatt att träna med det norska skidlandslaget med sikte på att sätta en son till livet under julhelgen.

Och, mycket riktigt, under natten till lördagen så kom Björgens första barn till världen.

– Marit och vår nyfödde son har det bra, säger pappa (Björgens sambo) Fred Börre Lundberg i ett pressmeddelande från det norska skidlandslaget.

"Världens vackraste"

– Han är världens vackraste lillpojk, och vi är så stolta föräldrar, säger Marit Björgen.

Allting ska ha gått enligt plan, och familjen mår bra.

Gratulationerna har strömmat in under lördagen.

– Gratulerar - en ny storåkare är född. Kom ihåg hårdträning i tidig ålder!, hälsar Björn Dählie enligt VG.

– Marit hade planerad nedkomst den 23 december, så jag kände att hon började bli lite otålig. Det är bra att hon inte behövde vänta så länge. Nu vill hon säkert börja träna ganska snart, säger tränaren Egil Kristiansen till samma tidning.

"Kan uppstå komplikationer"

Norska skidskytten Liv Grete Skjelbreid har goda erfarenheter av att bli mamma och sedan komma tillbaka till världseliten. 2003 blev hon mamma till en dotter – och året efter tog hon fyra VM-guld i Oberhof. Hon gratulerar Björgen – men varnar henne också:

– För mig var det aldrig på tal att tävla samma säsong som jag födde. Jag la allt sådant på is och koncentrerade mig på att komma tillbaka. Marit har säkert en plan och duktigt folk runt sig, men det är viktigt att vara lite försiktig. I värsta fall kan det uppstå komplikationer i bäckenet, säger Skjelbreid till Dagbladet.

Nu återstår att se när Björgen återvänder till skidspåren. När SportExpressen träffade norskan i september tidigare i år för en längre intervju stängde hon inte dörren helt och hållet för Tour de Ski. Den tävlingen inleds på Nyårsdagen (1 januari).

– Det blir nog lite för brutalt. Men.. ...nu när vi sitter här och pratar vet man ju inte hur det kommer att bli. Jag menar, tänk om allt går över alla förväntningar efter jul?, sa Björgen då.

Marit Björgen är världens främsta längdskidåkare någonsin på damsidan med 6 OS-guld, 13 VM-guld och har fler världscupsegrar än någon annan längdskidåkare (såväl herrar som damer).

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!