Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Björgen: "Det får han ingen respekt för…"

Publicerad

BEITOSTÖLEN. Björn Ferrys bok "Ferry Tales" fortsätter att röra upp känslorna.

Även utanför Sveriges gränser.

– Han vill tydligen sälja sin bok genom att vara elak med andra människor. Det får han ingen respekt för av mig, säger den norska superstjärnan Marit Björgen, 34, till SportExpressen.se.

Det norska längdlandslaget är samlat i Beitostölen där den nationella säsongspremiären äger rum under helgen.

Men trots allt fokus på helgens tävlingar har inte debatten efter Björn Ferrys boksläpp gått de norska stjärnorna förbi.
Inte ens Marit Björgen.

– Nä, det har skrivits och pratats en del här i Norge också, säger Björgen.

Och vad är din åsikt?

– Efter allt jag läst har jag svårt att ta Ferry seriöst.

Vad är det du reagerar över?

– Att skriver så mycket om andra aktiva i stället för om honom själv. Och sättet han delar med sig av samtal med andra utövare.

Något särskilt du tänker på?

– Som när han uppmanade Charlotte Kalla att onanera i Sotji. Jag förstår inte vad man vill uppnå med att skriva såna saker.

Vad skulle du tycka om att ett sådant samtal med dig som en part återgavs i bokform?

– Man skulle ju helt tappa respekten för den som skrev det. Men det handlar väl om att sälja så mycket böcker som möjligt.

Sågar tänkandet

I boken "Ferry Tales" finns också ett avsnitt om när Ferry träffar Kalla och Marcus Hellner och pratar framtid och träningsanalys. Efter samtalet konstarerar Ferry att "Tänkandet var det inget vidare med. De ska nog hålla sig till skidåkningen så länge det går."

I en intervju med SPORT-Expressen den 13 november utvecklar sedan Björn Ferry sin tankegång vidare:

– Jag tänker att man kommer långt med talang också. Genom att bara ha en unik genuppsättning. Ta Charlotte Kalla och Marit Björgen. De är ju supertalanger, helt enkelt. De kan nästan träna hur de vill men kommer ändå att vara i världseliten.

Marit Björgen skakar på huvudet när hon får höra Ferrys ord.

– Så enkelt är det förstås inte. Visst, jag har en talang. Men jag tränar också 900-1000 timmar per säsong. Hårt.

Så Ferrys analys är fel?

– Det är bara dumt sagt. Absolut bara dumt.

Funderar du förresten själv på att ge ut en bok om din karriär?

– Inte än. Men jag kan väl erkänna att jag har fått många förfrågningar, säger Marit Björgen.

Hur skulle den boken i så fall bli?

– Inte som Björn Ferrys i alla fall.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag