Vid sidan av skidorna är Marit Björgen ambassadör för sund tjejidrott i Norge och för att få norska folket att äta nyttigare. Foto: Tommy Pedersen
Vid sidan av skidorna är Marit Björgen ambassadör för sund tjejidrott i Norge och för att få norska folket att äta nyttigare. Foto: Tommy Pedersen

Björgen: "Är ett svårt och känsligt ämne"

Publicerad

OSLO

Marit Björgen, 34, bara ler.

- Vad ska jag säga? Det är ju så här jag är. Det är inte någon roll som jag spelar utåt.

Nähä.

Men jag ger inte upp riktigt ännu.

Kan verkligen någon vara så perfekt som denna skidsportens goda gudinna?

Det är närmast löjligt varmt.

Nere i Oslo centrum letar lunchgäster desperat efter någon form av skyddande skugga på uteserveringarna. Några kilometer därifrån delar gräsänder och svedda badgäster på sjön Sognsvanns kylande vatten.

Marit Björgen ser däremot lika sval som oberörd ut.

I t-shirt, jeansshorts och gympadojor hälsar hon på några förbipasserande, ursäktar sig för att hon är sen (två minuter), och undrar sedan vad vi ska göra nu?

Prata ärligt, tänkte jag.

- Visst, säger Björgen.

Så ärligt talat. Inte är väl du så god som alla säger?

- Ja, det är ju frågan det.

Faktum är att jag börjat känna mig en smula, tja, provocerad av denna norska nationalidol.

Inte för att hon är världens bästa kvinnliga skidåkare genom alla tider, vunnit 18 VM- och OS-guld, och ensam är det största hotet mot svensk succé för Kalla & Co i Falun-VM.

Inte för att hon vid 34 års ålder inte visar minsta tendens till att ha passerat sin topp, eller för att hon tjänar sjukt mycket pengar.

Nej, det är något annat.

Möjligen är det att Marit Björgen även verkar närmast felfri även som människa. Möjligen för att hon därmed ständigt påminner om ens egen lathet, fel och brister.

Engagerad i välgörenhet

Ta bara den arkivdykning jag gjorde innan denna intervju för att få koll på vad Björgen pysslat med efter den förra säsongen.

Svaret?

Ställt upp i rullstolslopp för att belysa handikappidrottarnas situation. Hälsat på i skolor. Bjudit in ett ungdomslag i basket till en heldag med träning och kostlära. Arrangerat barntävling i skidor. Med mera.

Får jag gissa - du är säkert engagerad i välgörenhet också?

- Ja, det är jag. Jag skänker pengar till SOS Barnbyar, och har ett fadderbarn. Dessutom hjälper jag en organisation i kampen mot cancer.

Mer då?

- Hmm. Jag är ambassadör för sund tjejidrott i Norge. Har föreläst om ätstörningar. Och så är jag också ambassadör för att få norska folket att äta nyttigare, mera fisk och skaldjur. Jag brinner för såna här saker. Speciellt när det handlar om barn.

Björgen fortsätter:

- Jag har ju haft turen att få uppleva mina drömmar. Då vill jag göra vad jag kan för att andra också ska få göra det. Jag vill bara visa att allt är möjligt.

Du är som en övermänniska. Var finns haken? Den måste ju finnas?

- Jag vet inte. Det är ju så här jag är, säger Marit Björgen.

Test nummer 1: Har du någonsin i livet snattat? Eller bara tjuvsmakat på lite lösgodis i en butik?

- Nej, nej. Det skulle jag aldrig ha hjärta att göra.

Okej, vi går vidare. Från sidan verkar du smått fisk-fanatisk. Hur ofta äter du fisk egentligen?

- Tre-fyra gånger i veckan. Jag är väldigt glad i lax.

Gädda?

-Nä du, där går gränsen för mig.

Du var själv inne på ett kostrelaterat problem tidigare; ätstörningar. Inom norsk skidåkning har det varit flera uppmärksammade fall.

- Det är ett känsligt och svårt ämne. En utmaning för idrotten. Speciellt när det handlar om unga tjejer och killar.

Så vad kan du göra?

- Berätta min historia. Förklara hur viktigt det är att äta rätt och mycket. Du blir inte bäst i världen om du fuskar med maten.

Du har inte funderat på att bli folkhälsominister efter karriären?

- Nix. Jag är ingen politisk person.

Verkligen? I Sverige pratar vi annars mycket politik detta valår. Och främlingsfientlighet. Var står du i den frågan?

- Att det måste finnas en plats för alla. Oavsett bakgrund måste alla ha rätt till samma möjligheter att utveckla sig själv i samhället.

Annars är Norge speciellt. Numera är det till exempel tillåtet för kommuner att förbjuda tiggeri?

- Förbjuder man dessa människor att sitta längs gatorna måste kommunerna i så fall hjälpa dem på andra sätt. De som är i behov av stöd måste få det.

Test nummer 2: Har du någonsin medvetet brutit mot reglerna i ett skidlopp? Kanske bara genat någon meter?

- Nej, aldrig.

Nähäpp. Men som en uppenbarligen hederlig person - hur reagerade du på Petter Northugs fyllekörning?

- Att det var helt oacceptabelt. Petter kommer aldrig att få någon sympati från mig för det han gjorde.

Det norska - och svenska - folkets dom blev också hård. Inte minst i sociala medier.

- Det är klart att Petter fått extra mycket stryk för att han är en offentlig person. Det kan ju kännas orättvist. Och jag tycker synd om Petter som person.

Varför?

- Jag tror inte han haft det så lätt alla gånger. Jag har sett den livssituation han lever i, den press som är på honom. Jag har sett hur tufft han haft att leva under det trycket - även om situationen delvis är självpåtagen.

- Han är ändå bara människa som alla vi andra.

Det som hände - kommer det att förändra förhållandet mellan dig och Petter?

- Nej, det tror jag inte.

Hur är det förresten att hela tiden ha en form av allmänhetens digitala domstol som ständigt vakar över vad du gör, hur du ser ut, och vad du säger?

- Jag försöker bara att undvika den världen.

20-tal miljoner

Två andra effekter av din framgång: 1) Du har ett 20-tal miljoner på banken. Behöver du jobba efter karriären?

- Kanske inte av ekonomiska skäl. Men jag har levt ett speciellt liv och ständigt fått mycket uppmärksamhet. Den dag jag slutar blir allt plötsligt stilla. Och jag är ingen person som bara kan gå hemma och dra. Så jag kommer att arbeta med något jag brinner för.

2) Genom åren har du vunnit nog med medaljer och pokaler för att fylla ett normalstort lager. Ändå står inte en enda framme i er villa i Oslo. Varför?

- Så har det alltid varit för mig. Jag har hela tiden känt att "Det där är historia. Det där lägger jag bakom mig. Nu går jag vidare."

Så det är en del av ditt mentala spel?

- Ja, kanske. Men sedan är det en annan sak också: När jag kommer hem vill jag bara vara Marit Björgen. Inte skidåkaren Marit Björgen.

Tror du förresten att Charlotte Kalla lämnar VM i Falun med en gyllene medalj?

- Hon har alla möjligheter. Och jag skulle bli glad för Charlottes skull. Jag vet ju hur stort det var för mig att vinna guld på hemmaplan 2011.

Ni verkar väldigt tajta. Ibland får jag känslan att du ser mer av dig själv i Kalla än i exempelvis Therese Johaug?

- Du har nog rätt. Jag tror jag är mer lik Charlotte än Therese på många sätt. Vi har båda ganska lugna personligheter. Har samma typ av bakgrund.

Okej. Tredje och sista testet: Fuskade du någonsin i skolan?

- Hehe. Jo, det har nog hänt.

Tack. Du anar inte hur glad jag blir över det svaret.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag