Petter Northug. Foto: Stanko Gruden/Agence ZoomPetter Northug. Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom
Petter Northug. Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom
Här syns de norska åkarna saxa upp. Foto: Langrenn.comHär syns de norska åkarna saxa upp. Foto: Langrenn.com
Här syns de norska åkarna saxa upp. Foto: Langrenn.com

Bilderna som avslöjar det norska skidfusket

Publicerad

Här är tv-bilderna som avslöjar de norska stjärnornas fusk.

15 lag straffas (!) för att ha skejtat under den klassiska delen av stafetten på NM.

Och känslorna kokar.

– Det här är hopplöst, säger Ole Thonstad, sportchef i Petter Northugs team.

När stafetten i de norska mästerskapen hade avgjorts i Tromsö stod Lyn Ski som segrare. Lillehammer Skiklub var tvåa. Och Strindheim IL, med både Petter och Even Northug i laget, var trea.

Men några minuter efter målgång bröt kaoset ut.

Juryn hade upptäckt ett utbrett fusk under förstaetappen, som var i klassisk stil.

På tv-bilderna kunde de se hur en rad åkare hade tagit för många fristilsskär i en specifik kurva – och de valde att bestraffa hela 15 lag med tidstillägg.

"Är en parodi"

En av de som ansågs ha fuskat var Andreas Myran Steen i Leksvik IL.

Och han är allt annat än nöjd med juryn.

– Det här är bara larvigt. Titta på förhållandena, det var 10-15 centimeter nysnö, säger Myran Steen till Adresseavisen.

– Det är så många som kämpar för sina klubbar, i det här pissvädret. Och så har juryn mage att ge dem tidsstraff.

Han suckar.

– Det var ingen som skejtade med flit här! Det fanns liksom inte några spår att åka i. Det är bara att skratta åt det här...

En klubb som drabbades hårt av juryns beslut var Henning Skilag, som rasade från fjärde till sjätte plats.

Lagledaren Audun Kolstad rasar:

– Det här är en parodi. Vi måste stoppa det här, vi kan inte fortsätta så här. Jag tror att den klassiska stilen kommer att vara borta om tre-fyra år. Det är omöjligt för juryn.

Juryn svarar

Strindheim IL och Northug-bröderna straffades inte. Men Ole Thonstad, sportchef i Team Northug, kommenterar ändå det märkliga efterspelet till NM-stafetten.

– När det är snö och inga spår, då är det hopplöst. Jag tror inte att någon skejtar med meningen här ute, säger Thonstad till Adresseavisen.

Juryledaren John Aalberg valde att ta diskussionen med flera lag efteråt.

Han berättar:

– Vi har visat tv-bilderna och försökt förklara. Några köpte det, andra köpte det inte. Men hela juryn var överens om det här.

– Vi gör så gott vi kan och försöker vara konsekventa.

Precis som SportExpressen tidigare rapporterat har flera stjärnåkare valt att hoppa av NM. Men i stafetten fanns ändå namn som Anders Glöersen, Hans Christer Holund, Emil Iversen – och Karstein Johaug, Therese Johaugs lillebror.

 

LÄS ÄVEN: Krönikörens påhopp på Johaug och Weng.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag