Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna på Johaug som väcker reaktioner i SVT

Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Heidi Weng var helt utpumpad efter målgång i Tour de ski. 

Och när norskan skulle gratulera Therese Johaug till seger reagerade experten Maria Pietilä Holmner i SVT. 

– Det såg ut som att någonting var på väg upp, säger hon i ”Vinterstudion”.

Therese Johaug vann Tour de ski i överlägsen stil. Den norska stjärnan ledde inför den avslutande klättringen som summerar touren och var överlägsen uppför backen. 

Den åkare som hängde med Johaug längst var Heidi Weng, som vunnit Tour de ski två gånger. Weng följde Johaug när hon ökade tempot i inledningen av klättringen, och lyckades bli tvåa i mål. 

Heidi Weng var helt slut när hon korsade mållinjen, och blev liggande i flera minuter innan hon kunde resa sig. Till slut kunde hon, med stöd av sina stavar, ta sig fram till Johaug för att gratulera sin landsmaninna till segern. 

Då fångade SVT:s alpina expert Maria Pietilä Holmner upp en detalj, som hon delade med sig av i ”Vinterstudion”. 

”Någonting var på väg upp”

– Du reagerade på några bilder när åkarna kommer upp efter att ha kört de här tio kilometerna, sa programledaren Yvette Hermundstad. 

Pietilä Holmner:

– Jag kan inte titta så mycket på teknik, jag tittar på mycket annat. Det här var när Heidi Weng kommit i mål och jag tror att Therese Johaug skulle komma och säga grattis. Hon kom nära men sedan tog hon ett snabbt kliv tillbaka. Jag tror att Weng kanske var väldigt trött och att det kanske… 

 SVT-profilen visar med sina händer hur någonting kommer upp ur munnen. 

– ...att det var på väg någonting, fyller kollegan Johanna Ojala i. 

– Ja, att någonting var på väg upp, säger Holmner. 

Weng bekräftar: ”Riktigt tungt”

Weng var fortsatt utpumpad när SportExpressen träffade henne efter loppet. 

– Det var riktigt tungt i dag, säger hon. 

– Det gick så lätt i starten av backen så jag följde efter Therese. Sedan blev det brantare och plötsligt blev jag helt stum i benen. Då tänkte jag: ”Herregud, vad har jag gjort?” Då ångrade jag kanske lite att jag följde med. Samtidigt måste man testa...

Heidi Wengs starka klättring räckte till en fjärdeplats i sammadraget av Tour de ski. Ingvild Flugstad Östberg och Natalja Neprajeva lade beslag på pallplatserna bakom Johaug. 

Se senaste avsnittet av Skidsnack

Alla snackisar från Tour de ski

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.