Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna chockade alla: ”Vill aldrig se dem igen”

Max Hauke träder fram efter dopingskandalen i Seefeld 2019 i en exklusiv intervju med Expressen. Se hela intervjun.
Therese Stadlober
Foto: CHRISTIAN WALGRAM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Max Hauke fångades på bild med nålen i armen.
Foto: POLISEN
Therese Stadlober
Foto: CHRISTIAN WALGRAM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Bilderna på skidåkaren som satt på hotellrummet med en nål i armen chockade idrottsvärlden.

Och två österrikare stängdes av för bloddoping.

Teresa Stadlober, 27, har inte glömt.

– Det förstörde allt för oss. Jag vill aldrig se dem igen, säger hon till VG.

Det som skulle bli en stor VM-fest på hemmaplan slutade i en dopingtragedi för det österrikiska skidlandslaget.

Ni minns säkerligen bilderna.

Hemmaåkaren Max Hauke satt på sitt hotellrum i VM-orten i Seefeld, mitt uppe i en blodtransfusion, då polisen stormade in i rummet. Det blev startskottet på en sällan skådad dopingskandal som i slutändan resulterade i två långa avstängningar på Max Hauke och Dominik Baldauf, som dömdes till fyra års avstängning.

Händelsen ödelade inte bara hela VM för de övriga österrikiska skidåkarna. Än i dag lever de som faktiskt är rena i skuggan av Haukes och Baldaufs beslut.

Det och den dopingskandal som skakade om laget under OS i Sotji 2014.

– Jag är väldigt arg. Vi gick igenom det här efter Sotji-OS och jag trodde att vi var som en familj, att vi var vänner. Men det var vi inte, säger Teresa Stadlober till VG.

Teresa Stadlober: ”Vill aldrig se dem igen”

27-åringen, som slutade tia i världscupen den här säsongen, fortsätter:

– Man vet att åkare från alla länder tänker att alla från Österrike håller på med det där. Så man måste vara stark mentalt.

Efter skandalen i Seefeld sparkades samtliga ledare och tränare inom organisationen. Något som knappast gjorde det lättare för Stadlober att hitta sponsorer.

Hon har inte utbytt ett enda ord med vare sig Max Hauke eller Dominik Baldauf sen dopingkatastrofen förra året. Och hon har inga som helst planer på att göra det i framtiden heller.

– Jag har känt dem sen vi var unga, i mer än tio år. Man trodde att man kände dem, men nej. Jag blev chockad. Jag vill aldrig se dem igen, säger Teresa Stadlober.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.