Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna avslöjar hur Kalla ska förvandlas

Charlotte Kalla har ihop med en grupp experter startat ett projekt som ska fokusera på hennes teknik. Se unika bilder på hur de jobbar.
Charlotte Kalla gör förändringar i sin teknik inför nästa säsong.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kalla tränar just nu i skidtunneln i Torsby.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Lars Ljung är en av experterna som hjälper henne i projektet ”CK Åkekonomi”Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
SportExpressens reporter Ludvig Holmberg är på plats i Torsby.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

TORSBY. Charlotte Kalla, 33, har samlat en liten grupp experter för att få hjälp tillbaka till världstoppen.

SportExpressen kan nu visa exklusiva bilder från deras arbete.

– Det här är ett spännande projekt, säger teknikexperten Lars Ljung.

– Jag hoppas att det kommer vara stor skillnad i min åkning nästa säsong, säger Kalla.

Efter förra säsongen spekulerades det i att Charlotte Kalla skulle lägga skidorna på hyllan.

Hon hade redan tre OS-guld och tre VM-guld på meritlistan, hon hade passerat 30 år med marginal och resultatkurvan pekade onekligen nedåt. I fjol löd hennes fem bästa placeringar i världscupen 4-6-9-10-10 och alltsomoftast var hon en bra bit bakom både Therese Johaug, Ingvild Flugstad Östberg och Ebba Andersson.

Men när längdlandslaget nu samlats för årets första läger i värmländska Torsby så är Charlotte Kalla på plats. VM i Oberstdorf ligger runt hörnet. Och det glöder i ögonen på Kalla.

– Hon är inte klar med sin karriär, säger tränaren Magnus Ingesson som har varit vid hennes sida i alla år.

– Folk pratar om att man är slut när man kommer upp i en viss ålder, men det är inte åldern som gör att du måste kliva av utan det är inställningen. Titta på Marit Björgen. Hon hade vunnit allt och lite till, men ändå fortsatte hon och bättre och bättre ända tills hon var 38 år gammal.

– Charlotte vill fortsätta att utvecklas. Jag ser en väldig hunger i henne nu.

Jämförs med Anton Karlsson

Direkt efter den förra säsongen kom Charlotte Kalla fram till att hon behövde göra en förändring för att hitta tillbaka till toppen av resultatlistorna. Då startade hon projektet ”CK Åkekonomi”. Vad det går ut på? Hon vill utveckla sin teknik, så att det inte ska kosta lika mycket kraft att ta sig framåt i spåret.

Med i projektet finns inte bara hennes ordinarie tränare Magnus Ingesson och Stefan Thomson, utan även fysion Anna Lindman och teknikexperten Lars Ljung. De har regelbundna möten där Kallas teknik analyseras i detalj och de försöker hitta olika sätt att utveckla den.

SportExpressen har exklusivt tagit del av en videoanalys från projektgruppen. I just den granskas hennes stakning.

”Det här är nästa nivå för Charlotte”, säger Lars Ljung i klippet och gör en detaljerad jämförelse mellan Kalla och långloppsåkaren Anton Karlsson som är specialist på just stakning.

Sen pekar han på flera olika detaljer som hon kan utveckla. Till exempel: Precis innan hon sätter i staven faller hon fram lite med handen, vilket gör att hon tappar kraft.

– Jag tycker det här är jätteinspirerande, säger Charlotte Kalla när vi träffar henne utanför landslagets hotell i Torsby.

– Om vi tar det här med Anton Karlsson till exempel, det är verkligen bilder som etsar sig fast. Det är så mycket kraft som skapas i hans stakning, men han får det att se så avslappnat ut. Det är inga onödiga rörelser, utan kraften går verkligen i rätt riktning.

– Det är tacksamt att Lars kan plocka fram såna godbitar.

INBLICK. I en av videoanalyserna jämförs Charlotte Kalla med stakspecialisten Anton Karlsson. Lars Ljung menar att Kalla kan lära sig vissa saker av Karlsson.

Svårt att bryta rörelsemönster

Lars Ljung har hjälp Charlotte Kalla med en del videoanalyser även under tidigare år, men inte på den här nivån. Inte så här intensivt, fokuserat och målinriktat.

– Han är duktig på att visa vad som kan bli bättre, men också att påminna en om vilka framsteg man gör. Bara under ett pass kan det bli stor skillnad, förklarar Kalla.

– Vi kan sitta och snacka på morgonen inför ett pass. Han säger: ”Så här såg det ut när du åkte upp för Södra berget för en månad sen. Jag tänker att du ska försöka få med höften lite mer i det här läget när vi kör i dag.” Sen genomför man passet med de här tankarna och direkt efteråt får man se resultatet på video. Då känner man: ”Men gud, det funkar ju! Min känsla stämmer överens med det jag ser på film nu.” Det är superläckert.

Lars Ljung är imponerad av den utveckling Kalla haft hittills.

– Det är tacksamt att jobba med Charlotte för hon är superproffsig och väldigt driven. Man ska ha klart för sig att en åkare på den här nivån har tusentals repetitioner i sitt mönster och rörelser vänjs in. Att förändra saker är inte det lättaste. Men jag tycker Charlotte har varit väldigt duktig på det, säger Ljung.

Tror du att det kommer gå att se någon skillnad i hennes åkning i vinter?

– Jag tror definitivt att vi kommer se skillnad. Förhoppningsvis kommer Charlotte också att känna skillnad i sin åkning, det är i slutändan det viktigaste.

Charlotte Kalla själv tror också att hon kommer kunna visa upp en annan åkning nästa säsong.

– Jag hoppas ju att det kommer vara en stor skillnad. Sen är det alltid speciellt att få till det när man är i tävlingssituation och det är folk runtom en… och framför allt när tröttheten kommer smygandes. Men vi har några månader kvar med träning och förhoppningsvis kommer jag ha nött så pass mycket att det mest naturliga blir att göra på det nya sättet och inte det gamla.

Hon spricker upp i ett leende.

– Det är väldigt spännande det här. Jag utmanar mig själv i varje träningspass. Och jag känner att jag tar kliv i rätt riktning hela tiden.

 

FAKTA: Charlotte Kallas utveckling i världscupen sista fem åren

2015/2016

Pallen: 2 gånger

Topp tio: 18 gånger

2016/2017

Pallen: 3 gånger

Topp tio: 9 gånger

(Silver och brons individuellt på VM i Lahtis)

2017/2018

Pallen: 5 gånger

Topp tio: 9 gånger

(Guld och silver individuellt på OS i Pyeongchang)

2018/2019

Pallen: 3 gånger

Topp tio: 8 gånger

(Inga individuella medaljer på VM i Seefeld)

2019/2020

Pallen: 0 gånger

Topp tio: 5 gånger

 

Fotonot: I statistiken har vi valt bort lagtävlingar och totalplaceringar i tourer. I jaktstarter har vi räknat åktid.

Expressen träffade Ebba Andersson och Charlotte Kalla i Torsby nyligen inför den kommande säsongen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.